Mediafax.biz Exclusiv

Turcii le-au vândut elveţienilor Azomureş cu profit de 82 mil. €

Turcii le-au vândut elveţienilor Azomureş cu profit de 82 mil. €

Autor: Adrian Cojocar

14.02.2012, 20:25 933

Acţionarii turci care au preluat Azomureş în 1998 pentru circa 30 mil. dolari au încheiat în noiembrie 2011 un acord cu grupul elveţian Ameropa pentru vânzarea companiei. Valoarea tranzacţiei nu a fost făcută publică, în condiţiile în care turcii au cedat firmele prin care deţineau controlul Azomureş, astfel că transferul nu s-a realizat pe bursă. Finalizarea tranzacţiei este condiţionată de acordul Consiliului Concurenţei.

Analiştii estimau atunci că Azomureş ar fi fost evaluată la circa 170 mil. euro în cadrul tranzacţiei, însă pornind de la rezultatele raportate ieri, valoarea tranzacţiei ar putea fi chiar mai mare. Pe bursă, Azomureş era evaluată ieri la 192 mil. euro. Anul trecut Azomureş a avut vânzări de 1,62 mld. lei (383,6 mil. euro), în creştere cu 35,2% faţă de cele aferente anului 2010, care s-au ridicat de asemenea la un nivel record, de peste 1,2 mld. lei (285,5 mil. euro).

Vânzările companiei au stagnat în ultimele trei luni ale anului. Cotaţia la uree pe plan internaţional a coborât în luna decembrie a anului trecut cu 25% faţă de luna anterioară, la circa 350 de dolari pe tonă metrică, după ce în luna septembrie depăşise pragul de 500 de dolari.

În ultimul trimestru al anului 2011 preţul mediu la uree a fost de circa 437 de dolari, cu 22% peste nivelul din ultimele trei luni ale anului precedent.

Anul 2011 a fost unul deosebit de bun pentru agricultură atât la nivel intern, cât şi pe piaţa internaţională, unde preţurile la îngrăşăminte s-au majorat cu 45% comparativ cu anul precedent.

Recolta bogată din agricultura românească a susţinut cererea de îngrăşăminte, iar creşterea preţurilor a condus la un avans susţinut al afacerilor Azomureş, care este cel mai mare producător de îngrăşăminte la nivel autohton.

Chiar în condiţiile majorării pe parcursul anului trecut în două rânduri a preţului la gaze, care au cea mai mare pondere în costuri, avansul puternic al cotaţiei la îngrăşăminte i-a permis companiei să-şi îmbunătăţească marjele de profit.

La sfârşitul anului trecut rezervele de lichidităţi ale companiei se ridicau la 231,2 milioane de lei, nivel ceva mai scăzut faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Din activitatea de bază Azomureş a obţinut un profit de 402,6 mil. lei, comparativ cu un câştig de 163,6 mil. lei realizat în 2010, în timp ce pe partea financiară compania a înregistrat un profit de doar 2,3 mil. lei. În anul precedent rezultatul financiar s-a cifrat la 11,4 mil. lei.

Cheltuielile cu materiile prime şi materialele, care sunt în general reprezentate de costul gazelor naturale, a urcat anul trecut cu 50%, la 876,2 mil. lei (207 mil. euro), iar ponderea acestora în totalul costurilor a fost de aproape 60%.

Acţionarii turci ai Azomureş au vândut la sfârşitul anului trecut către grupul Ameropa companiile Eurofert Investment şi Azomureş Holdings, care controlau producătorul de îngrăşăminte, valoarea tranzacţiei nefiind încă făcută publică.

În prezent tranzacţia este analizată de Consiliul Concurenţei, iar odată finalizată grupul Ameropa va trebui să ofere un preţ de ieşire din acţionariat celorlalţi acţionari ai companiei printr-o ofertă publică derulată pe bursă.

Titlurile Azomureş s-au numărat printre performerele anului trecut, urcând pe bursă cu 181%, creşterea continuând şi în debutul acestui an cotaţia acţiunilor adăugând încă 16,3%.

Acţiunile Azomureş au câştigat ieri 1,4% şi au închis ziua la un preţ de 1,592 lei/unitate, nivel la care capitalizarea companiei se ridică la 192,6 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO