Mediafax.biz Exclusiv

Vine Deutsche Telekom cu bani în Est după exit-ul din SUA?

Vine Deutsche Telekom cu bani în Est după exit-ul din SUA?

Autor: Adrian Seceleanu

22.03.2011, 19:09 13

Decizia Deutsche Telekom (DT) de a ieşi de pepiaţa americană printr-o tranzacţie record de 39 mld. $ pentru a seconcentra pe pieţele cu potenţial de creş tere din Europa, printrecare şi ţările din sud-estul Europei, a provocat un val de optimismla Atena, unde acţiunile grupului OTE au crescut luni cu peste 10%,pe fondul speculaţiilor că nemţii vor prelua încă 10% dincompanie.

"Vedem în particular în Europa de Sud-Est unpotenţial uriaş de creştere" - o declaraţ ie făcută potrivit FTDeutschland de Timothy Höttges, directorul financiar al DT - esteuna dintre frazele care deşi oferă puţine detalii şi nunominalizează nicio ţintă de investiţii, au alimentat optimismul dela Atena.

Preţul acţiunilor OTE, proprietarulcompaniilor româneşti Romtelecom, Cosmote şi Germanos, a crescut cupeste 7%, la 8,33 euro, şi a rămas şi marţi la un nivel apropiat,după ce investitorii au estimat că vânzarea T-Mobile SUA pentru 39mld. dolari va aduce grupului german - dacă va fi aprobată - banipentru investiţ ii şi reducerea datoriilor. "Vânzarea ar aduce DTbanii pentru achiziţia unui nou pachet de acţiuni de la OTE", acomentat un broker din Atena.

Entuziasmul de pe bursă a dus din nou valoareaOTE la peste 4 mld. euro, astfel că dacă guvernul grec va cere DTsă preia încă 10% din companie vânzarea ar aduce statului aproape500 mil. euro. Vânzarea unui pachet adiţional de 10% din acţiuni arduce pachetul DT la OTE de la 20% la 30%, situaţie în care statulgrec va pierde dreptul de a mai alege preşedintele şi directorulgeneral, comentează publicaţ ia elenă Eleftherotypia. Zvonurile căGrecia va cere DT să cumpere un pachet la OTE sunt alimentate şi defaptul că guvernul e presat să facă rost de bani. Guvernul elen arurma să anunţe miercuri o listă cu companii care vor fi privatizatepână în 2015, pentru a aduce la buget 15 mld. euro, iar OTE s-arafla pe listă, potrivit presei elene.

Exit-ul din SUA a generat reacţii exuberanteşi în rândul acţionarilor DT, titlurile operatorului câştigândimediat după anunţ pe bursă peste 16%. Ieşirea din SUA - o piaţăstrict reglementată, unde spre exemplu o companie de telefonie nupoate oferi şi servicii de cablu TV, este o uşurare pentruinvestitorii DT care văd un potenţial mult mai bun de creştere însud-estul Europei - un spaţiu cu reguli mai puţin stricte, care nuinterzice, spre exemplu, ca o companie să aibă şi operaţiuni decablu, şi propriul post TV, dar şi net şi telefonie mobilă şifixă.

Ar trebui ca un val de optimism să cuprindă şiBucureştiul, unde Guvernul aşteaptă exact în aceste zile un răspunsde la grupul OTE dacă vrea să cumpere cu 1 mld. euro 46% dinRomtelecom? Teoretic, da, spune Thomas Wehmeier, analist principalal companiei de analiză Informa Telecoms: "Filialele DeutscheTelekom din Europa Centrală şi cele în care are acţiuni indirect,din Grecia, Polonia, România (…), au încă un potenţial ridicat decreştere. Noi credem că DT va investi puternic în aceste companiişi pieţe". Dar, nuanţează pentru ZF Stephen Wilson, un alt analistal Informa, în cazul României situaţia este uşordiferită.

"Există posibilitatea ca DT să-şi majorezecota la OTE şi să cumpere încă un pachet de acţiuni la Romtelecom,dar investiţia în Romtelecom e mai puţin atractivă din cauzaposibilei achiziţii a UPC de către RCS&RDS", a spus el. Wilsoncrede că deşi DT va rămâne "dedicat" Balcanilor, unde România e opiaţă dificilă cu preţuri foarte mici, grupul va prefera săinvestească mai degrabă în ţări caPolonia.

"Aceasta ar fi o opţiune maiatractivă."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels