Mediafax.biz Exclusiv

Violeta Moraru, Azuga Waters: Am venit târziu în piaţă, iar ca să creştem cu 50-100% trebuie să fim agresivi

Violeta Moraru, Azuga Waters: Am venit târziu în piaţă, iar ca să creştem cu 50-100% trebuie să fim agresivi

Autor: Ioana David

25.07.2011, 18:24 297

Pe piaţa apelor minerale, unde familiaMoraru deţine brandurile Azuga Apă de Izvor şi Perla Covasnei,legea este făcută de mărci precum Borsec (Romaqua), Dorna(Coca-Cola) sau Izvorul Minunilor (European Drinks).

"Primul an înseamnă vânzări mici în reţele,costurile depăşesc veniturile, iar orice listare (în marile reţelede magazine - n.red.) este o pierdere. Anul doi este de break even,iar abia din al treilea an vorbim despre profitabilitate", a spusVioleta Moraru pentru Ziarul Financiar.

După bere şi apă urmeazăsucurile

Familia Moraru a început să se concentrezepe segmentul apelor minerale abia recent după ce în 2009 a ieşitdin businessul cu bere Azuga în care se implica din 2001. Atunci,familia Moraru a vândut compania către Ursus, liderul pieţei debere, iar acum se pregăteşte să bată din nou palma cu producătorulde bere însă din poziţia de cumpărător. Proprietarii Azuga Waterssunt interesaţi de activele de la Azuga unde deja îmbuteliază apăîn baza unui contract de închiriere.

Ursus a închis fabrica de la Azuga la scurttimp de la preluare, dar a închiriat facilităţile către familiaMoraru, care produce aici apă plată şi carbogazoasă.

La începutul anului 2010 familia Moraru ademarat îmbuteliarea brandului de apă Azuga Apă de Izvor, situatăpe segmentul economic de preţ, prin intermediul companiei AzugaWaters. Anul acesta compania a inaugurat şi fabrica de la Catalina(judeţul Covasna), acolo unde îmbuteliază Perla Covasnei în urmaunor investiţii de 5 milioane de euro (la care s-au adăugat alte 2milioane de euro în distribuţie şi promovare).

Proiectele pe care soţii Moraru le au laAzuga sunt cu atât mai importante cu cât din 2012 se gândesc săintre pe un nou segment de piaţă, cel al sucurilor, care ar urma săse producă în această locaţie.

"Ne uităm în continuare la piaţa sucurilor,însă nu am luat o decizie finală.Este posibil ca aceste lucru să se întâmpleanul viitor", a spus Violeta Moraru.Ea a adăugat că are câteva nume pe care leanalizează pentru sucuri.

Businessul din România al familiei Moraru aînceput în urmă cu 13 ani, când cei doi soţi aveau o companie detransport, pentru ca în 2001 să facă prima investiţie în bereaAzuga, moment în care au cumpărat un pachet minoritar. A urmat omajorare de capital, iar în 2004 cei doi au devenitmajoritari.

Întrebată dacă ar putea atrage un investitorşi în noua afacere în care se implică, Violeta Moraru a spus că nuexclude această posibilitate, dar că nu şi-a impus o ţintă în acestsens.

Anul trecut Azuga Waters a avut ocifră de afaceri de peste 5 mil. euro, iar pentru 2011 şi-a bugetatîn jur de 10 mil. euro (40 mil. lei). Din punctul de vedere alvolumului, compania şi-a propus să vândă 60 de milioane de litrianul acesta.

Ce şanse de reuşită are un brandnou

"Noi am pornit de la un brandexistent şi cunoscut (Perla Covasnei - n.red.). Fără un astfel debrand, dacă vrei să intri în acest business trebuie să ai forţăfinanciară foarte mare.Sunt 50% şanse să reuşeşti", a mai spus Violeta Moraru,referindu-se la un eventual nou intrat în aceastăindustrie.

Pe lângă familia Moraru, şi alţii au sesizatpotenţialul pieţei de apă minerală, unul dintre puţinele segmenteale pieţei bunurilor de larg consum încă dominate de companii cuacţionariat românesc.

Noi branduri pe această piaţă sunt şi Bilbor(al producătorului berii Tuborg) sau Aqua Carpatica (deţinută deomul de afaceri Jean Valvis).

"Anul trecut am avut pierdere, iar în 2011vom avea un profit foarte mic. Avem o creştere agresivă şi investimîn promovare, promoţii, premii către agenţi". Violeta Moraru adaugăfaptul că în această industrie vânzările sunt proporţionale cuexpunerea.

"Am venit târziu în piaţă şi vrem să creştemcu 50-100%, de aceea trebuie să fim agresivi. Această agresivitateface însă să avem costuri mari."

Pentru 2012 compania şi-a propus şidemararea unei campanii de promovare media, suma netă alocatăacestui proiect fiind de 1 mil. euro. Compania a dorit ca înainteaînceperii campaniei media să distribuie cât mai mult în piaţăprodusele. "Am preferat să mergem pe creşterea distribuţieinumerice şi să începem campania numai atunci când aceasta(distribuţia - n. red.) va fi de peste 35% (din universulmagazinelor - n. red.). Până la finalul anului trebuie să ajungemla aceste cifre." Moraru mai spune că cea mai mare problemă cu carese confruntă este cea de logistică deoarece firmele de profil aurenunţat la o parte din camioane, astfel că firma livrează înprocent de 70-80% cu propriile maşini. Grupul dispune de 10camioane şi mai cumpără încă 10.

Întrebată ce a învăţat din această criză,Violeta Moraru a răspuns că este mult mai atentă la costuri. Ca unexemplu, costurile cu preformele (formele care prin încălzire devinPET-uri şi care au un preţ dependent de cel al petrolului) aucrescut cu 40% în intervalul noiembrie 2010 - aprilie 2011, însăcompania s-a protejat prin hedging. Operaţiunea presupuneprotejarea împotriva variaţiilor cursului de schimb sau alemateriilor prime.

Astfel, firma a cumpărat o cantitate fixă laun preţ fix, nefiind afectată de creşterile preţurilor la materiaprimă.

Piaţa de apă se ridică la peste10 milioane de hectolitri şi are o valoare de peste 300 mil. euro,iar consumul per capita este în jurul a 50 de litrianual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO