Opinii

Alianta D.A. iese la bataie

27.09.2004, 00:00 15

In sfarsit, dupa o siesta prelungita post-locale, Alianta PNL-PD a lansat schita-program de guvernare si a anuntat obiectivul strategic al campaniei electorale: castigarea alegerilor cu 51% din votul popular.
Programul cuprinde 5 capitole: Mediul de afaceri, Educatie, Sanatate, Agricultura si Domeniul social.
Explicatia intarzierii are o justificare tactica noua: nu consumi munitia inainte ca ursul sa apara din padure. Si nu lansezi toate capitolele ofertei politice deodata, ci cu taraita, ca altfel se uita pana in noiembrie. Cine o sa mai stie atunci toate promisiunile PSD formultae ghiotura din septembrie?
Dat fiind ca programul Aliantei este foarte vast, noi ne vom focusa numai pe punctele cu adevarat noi si ppe acele probleme abordate diferit sau chiar opus programului pSD.
Desi comisia de programe a lucrat in secret desavarsit, ca nimic nu a transpirat in presa, eu am aflat inca la mijlocul lui septembrie punctul cel mai senzational al programului - cota unica de impozitare 16%. Pentru o Romanie vestita printr-o fiscalitate excesiva, cota unica este o masura revolutionara menita a afecta sensibil mediul de afaceri, mai cu seama ca si cota impozitului pe profit ar urma sa scada de la 25% la 16%.
Constient de riscurile scaderii drastice a fiscalitatii, Theodor Stolojan, finantist de meserie, a subliniat masurile insotitoare: 1) eliminarea tuturor scutirilor si reesalonarilor datoriilor la plata taxelor; 2) asocierea evaziunii fiscale cu criminalitatea economica, ceea ce ii va determina pe intreprinzatori sa-si plateasca contributiile si 3) reducerea impozitului la global si la profit va atrage pe multi din cei care opereaza in economia subterana sa iasa la lumina si sa-si plateasca taxele. Toate acestea sunt menite sa umple golul bugetar lasat de reducerea impozitelor si in cel mai rau caz - spune Stolojan - bugetul va fi afectat doar cu 1%.
Reactia PSD este foarte instructiva. Principalul repros formulat de liderii social-democrati: cota unica este inechitabila din punct de vedere social. Dar toata lumea isi aduce aminte ca doar anul trecut Guvernul Nastase era acela care preconiza o cota unica de 23%, cu incepere de la 1 ianuarie 2004, iar ministrul de finante Tanasescu se straduia sa demonstreze in talk-show-uri ca cei cu venituri mici nu vor avea de suferit, deoarece masura va fi insotita de masuri suplimentare de protectie a celor saraci. De fapt, presedintele Iliescu a fost acela care s-a opus cotei unice, pe motiv ca ar favoriza numai pe cei cu venituri mari si a silit guvernul sa renunte la cota unica. Privind intr-o seara la tV o confruntare intre ministrul PSD Tanasescu si liderul democrat Adrian Videanu, mi-am dat seama cum exact aceleasi cfre financiare pot fi interpretate diferit, in functie de interese de partid si electorale.
Tin sa subliniez ca aceasta cota unica de impozitare marcheaza deosebirea doctrinara dintre cei doi protagonisti: Alianta D.A. se pozitioneaza ferm la centru-dreapta si isi indreapta atentia principala spre clasa de mijloc.
Dintre celelalte oferte politice, sa mentiopnez vointa de a majora alocatia bugetara pentru invatamant de la 4% la 6%, pentru care am pledat si eu, pentru simplul motiv ca invatamantul este factorul decisiv pentru depasirea subdezvoltarii. Sa notam si faptul ca in agricultura se prevad un sir de masuri menite sa duca la formarea de mari exploatatii agricole.
Si conceptia asupra rolului statului est diferita, fiind de orientare liberala: "Un guvern puternic nu este acela care doreste sa controleze totul, ci acela care stie sa renunte la o parte din puterea lui pentru a da forta pietei si legii".
Nu insist asupra domeniului social, pentru ca aici Alianta nu se poate lua la intrecere cu PSD. In privinta ajutorului social, PSD este imbatabil. Dar si Alianta D.A. prevede un viitor fericit in 2008: salariul mediu brut 321 euro si pensia medie 110 euro.
Am mai spus si o repet: Alianta D.A. poate castiga numai daca vireaza la dreapta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO