Opinii

Cât mai rezistă LinkedIn dacă Facebook se pregăteşte de CV-uri video?

Cât mai rezistă LinkedIn dacă Facebook se pregăteşte...

Autor: Ioan Poclitaru

08.12.2014, 00:00 1129

Astăzi, utilizatorii de social-media percep contul de pe Facebook, cei care au, ca pe o pagină personală. Complementar, pe LinkedIn îşi încarcă profilul profesional. Pe Facebook interacţionează cu prietenii, încarcă poze şi afişează opiniile personale. Pe LinkedIn îşi încarcă CV-ul, se afiliază la grupuri de discuţii pe teme de business şi fac comentarii sau aprecieri din punct de vedere profesional.

Dar oare aşa va rămâne şi în viitor?

Majoritatea studiilor estimează că în viitorul apropiat interactţiunea în spaţiul virtual va lua o amploare şi mai mare. Industria IT a alocat şi alocă în mod constant bugete importante dezvoltării platformelor de comunicare şi a infrastructurii. Volumul şi viteza de transmitere a datelor cresc constant, ceea ce duce la apariţia de noi funcţionalităţi ale platformelor de socializare. Din punctul de vedere al competiţiei dintre platformele de socializare, întrebarea este cine va fi primul care va crea un mediu mai accesibil şi mai atractiv pentru utilizator.

Sigur aţi auzit despre achiziţia făcută de Mark Zuckerberg în martie a.c. a lui Oculus VR şi a produsului lor Oculus Rift. 

Oculus VR este o companie creată în 2012 prin finanţare pe Kickstarter, o platformă de crowdfunding. La mai puţin de 36 de ore de la lansare, Oculus strânsese peste 1 milion de $, în final adunând un fond de puţin sub 2,5 mil. $ de la aproximativ 9.500 de „early adopters“. Doi ani mai târziu, Mark Zuckerberg achiziţionează Oculus VR şi produsul lor Oculus Rift la un preţ de peste 2 mld. $. Aceasta pentru că Oculus Rift aduce realitatea virtuală în 3D la purtător.

Probabil ca mulţi alţii, Mark Zuckerberg crede că video-ul va fi elementul determinant al comunicării în anii care urmează.

Interacţiunea şi realitatea mediată vor deveni componentele dominante ale socializării în spaţiul virtual şi ale comunicării, în general.

Facebook  a achiziţionat Oculus VR în vederea dezvoltării unei platforme de social-media-video-interactive. La momentul achiziţiei, unii au prezis transformarea Facebook într-o platformă online, interactivă, de jocuri 3D. Dar sigur Zuckerberg vede mai departe.

Dacă se mişcă pe cât de repede a anunţat că îşi doreşte, în viitorul imediat noul Facebook va include o componentă de video chat sau chiar video telefon. Ce va avea în plus Facebook faţă de Skype? De câteva ori mai mulţi utilizatori (1,3 miliarde de faţă de 300 milioane) şi o platformă care oferă o experienţă virtuală cu mult peste.

Probabil Zuckerberg nu se va opri aici şi va deschide şi alte uşi. Următorul pas este să preia ce oferă LinkedIn azi, adăugând funcţionalităţi noi.

Deja mulţi angajatori, după ce verifică CV-ul unui candidat pe LinkedIn, caută să vadă şi componenta personală a candidatului pe Facebook. Dacă Mark Zuckerberg le aduce pe amândouă într-o singură platformă nu va avea decât de câştigat. Oricine va putea avea două profiluri, personal şi profesional pe care le va administra din aceeaşi platformă. În fond, un profil îl completează pe celălalt şi amândouă, împreună, definesc persoana. Uşurează viaţa utilizatorului de social-media, dar şi a unei companii care caută să recruteze.

Când noua platformă te va invita să îţi încarci video CV-ul gratis şi, în plus, va include posibilitatea pentru angajatori de a avea un video-interviu, probabil că zilele LinkedIn, aşa cum este astăzi, vor fi numărate. Şi probabil şi site-urile de recutare va trebui să ţină seama de asta. 

Ioan Poclitaru  este, din anul 2011,  marketing & client service manager al firmei de recrutare şi închiriere de forţă de muncă temporară APT Group

***

Cea mai mare provocare pentru un site de recrutare este să menţina baza de CV-uri actualizată, lucru care cere un efort constant. Rezultatul depinde de disponibilitatea candidatului de a-şi actualize datele pe site-ul de recrutare. Dar cei care îşi caută activ un job îşi încarcă datele şi pe o platformă de social media, de exemplu, pe LinkedIn, ceea ce face ca informaţia să nu mai fie proprietatea unică a unui site de recrutare.

Toată lumea este de acord că social media vine tare din urmă în domeniul recrutării.

Mulţi îşi încarcă astăzi profilul profesional pe LinkedIn chiar fără a fi interesaţi activ de o schimbare a jobului. Şi îl actualizează periodic cu schimbările survenite în educaţie sau cariera profesională pentru că doresc să aibă o carte de visită care să reflecte evoluţia profesională.

Noul Facebook, cel mai probabil, va include posiblitatea pentru utilizatori de a încărca un video CV, iar pentru recruiteri video interviul. Adiţional, ar putea include şi video recomandarea. Recomandarea în format video va oferi un plus de autenticitate fără a fi nevoie să fie contactată persoana care a dat-o. Pentru ‘background check’ se va verifica pagina de pe platformă de socializare a celui care a dat recomandarea, pentru a vedea că persoana este aceeaşi. După care, dacă decide, recruiterul o poate contacta prin platforma video pentru o discuţie despre candidat.

Pentru orice recruiter toate acestea sunt importante, deoarece îi permit să reducă costurile şi timpul de recrutare. 

În primul rând, video CV-ul oferă o evaluare mai bună a persoanei faţă de un CV scris, ceea ce duce la eficientizarea procesului de selecţie şi la creşterea calităţii.

În al doilea rând, video interviul face economie de spaţiu pentru că nu mai are nevoie de o sală pentru interviurile primare. Şi candidatul economiseşte timpul necesar drumului către şi înapoi de la sediul recruiterului.

În plus, pentru candidat, video interviul elimină o parte din stresul generat de discuţia cu recruiterul, datorită posibilităţii de desfăşurare a interviului într-un spaţiu familiar candidatului, de exemplu, acasă, ceea ce duce la o mai bună punere în valoare a competenţelor acestuia.

Faţă de interviul telefonic, video interviul este o variantă net mai bună. Interacţiunea visuală completează semnificativ experienţa auditivă din timpul interviului telefonic. Mai mult, video interviul se poate înregistra şi viziona ulterior de către o altă persoană pentru o a doua opinie.

La finele secolului al XX-lea, televiziunea a fost considerată una dintre marile descoperi şi cel mai important mediu de propagare a informaţiei. 

La 8 ani de la lansare, Facebook a depăşit 1 miliard de utilizatori activi, ca în 2014 să ajungă la peste 1.3 miliarde, în ciuda vocilor care acuză platforma de furtul identităţii şi de urmărire a utilizatorului. Practic, Facebook are de trei ori mai mulţi utilizatori decât LinkedIn (332 milioane). Oare ce va fi la finalul secolului al XXI-lea?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO