Opinii

În aceste clipe România are nevoie de LIDERI. Lideri FERMI, lideri realişti, lideri umili şi smeriţi

În aceste clipe România are nevoie de LIDERI. Lideri FERMI, lideri realişti, lideri umili şi smeriţi
26.01.2012, 12:31 1823

Stimate Domnule Preşedinte,

Am urmarit aseara discursul dumneavoastra catre poporul român. Am avut câteva reacţii pe care le-am publicat pe Twitter, însa dupa aceea am stat puţin sa încerc sa ma detaşez de emoţiile şi sentimentele mele, de parerile mele şi sa ma pun în picioarele cuiva care afla de situaţia din România şi asculta discursul Preşedintelui pentru a înţelege mai bine viziunea acestuia asupra viitorului ţarii în vremuri de serioase tulburari sociale. Am aceasta experienţa şi pot sa ma detaşez de orice sentiment pentru a încerca sa gândesc "la rece", pentru a privi o situaţie, un context "din exterior" (foarte util când ne auto-evaluam).

Concluzia mea din pacate a ramas aceeaşi: nu am înţeles ce aţi dorit sa comunicaţi catre popor. Nu am înţeles VIZIUNEA dumneavoastra, domnule Preşedinte. Nu am înţeles apoi de ce aţi fost atât de defensiv, de ce aţi vorbit atât de mult despre dumneavoastra, de parca aţi fi fost în faţa unor inchizitori. Eraţi în faţa unor jurnalişti, eraţi în faţa naţiunii care aştepta de la dumneavoastra o viziune în primul rând, şi masuri concrete propuse în al doilea rând.

Sa ma explic: am aşteptat de la dumneavoastra, "comandant de nava" cu experienţa cum aţi precizat şi în declaraţie (fara niciun fel de ironie scriu acuma), DIRECŢIA în care se îndreapta nava; nu am regasit-o în discurs! Tot discursul este plin însa de GENERALITAŢI. Fiecare legislatura, fiecare guvernare şi fiecare preşedinte (chiar şi Ion Iliescu) au marşat pe placa eradicarii corupţiei, reformei în învaţamânt, sanatate, justiţie - o cunoaştem, şi cunoaştem şi rezultatele, mai ales ca datorita lor ţari precum Olanda nu ne doresc în spaţiul Schengen. Dar, la concret - despre ce LEGI vorbiţi, ce IMPACT vor avea acele legi, CÂND doriţi sa împingeţi acele legi (aţi spus ca aveţi ieşiri publice pentru a STIMULA). Aţi spus ca ŞTIŢI ce trebuie facut, dar nu aţi spus CE trebuie facut LA CONCRET! Nu la modul "general" pe care atât de bine îl cunoaştem declarativ din istoria ultimilor 22 ani.

Singurul lucru concret pe care l-am regasit în discursul dumneavoastra este ieşirea României din recesiune prin prisma creşterii economice de 2,5% din PIB. Ştiţi şi dumneavoastra precum ştiu şi eu şi cititorii mei ca BERD a redus previziunile optimiste pentru România, în contextul crizei economice europene. Întreg sectorul de business se pregateşte pentru un 2012 DIFICIL. Am aşteptat de la dumneavoastra, Preşedinte al României, realism şi dovada ca aveţi lucrurile sub control, vorbind despre aceste lucruri LA CONCRET: cu cifre şi cu o viziune despre UNDE trebuie sa ajungem.

Din pacate prin discursul dumneavoastra nu aţi dovedit aceste lucruri. Este un feedback pe care vi-l dau la rece, pentru a putea reveni în faţa românilor cu un discurs în care sa arataţi ca ŞTIŢI într-adevar ÎNCOTRO vreţi sa pastoriţi România în calitate de Preşedinte. Deocamdata tot ce ne-aţi aratat este ca ştiţi TEORIA, nu ca aveţi o VIZIUNE despre UNDE ne îndreptam.

În aceste clipe România are nevoie de LIDERI. Lideri FERMI, lideri realişti, lideri umili şi smeriţi (nu MODEŞTI), lideri "action-oriented", lideri capabili sa ASCULTE. Discursul dumneavoastra ar fi avut nevoie de o analiza CORECTA a situaţiei României, de un plan CONCRET de acţiuni şi de LIDERI capabili sa duca acele acţiuni la un bun sfârşit.

Primiţi va rog acest feedback redactat cu cele mai bune intenţii… consilierii dumneavoastra poate îl vor citi, poate nu. Poate alţi lideri îl vor citi şi vor face ceva, poate nu. Eu cred ca a fost de datoria mea sa scriu acest feedback LA RECE.

Tudor Galos lucrează în funcţia de manager în cadrul unei multinaţionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO