Opinii

Opinie Emilian Duca, doctor în economie: Fiscalitatea anului 2013 - încotro?

Fiscalitatea anului 2013 - încotro?

Autor: Emilian Duca

18.10.2012, 21:43 704

Anul 2013 părea că nu va furniza surprize din punct de vedere fiscal. Ar fi oarecum normal ca după un inevitabil război electoral să revenim cu calm la problemele noastre economice.

Chiar dacă guvernul nu vrea (sau nu poate) să ne dezvăluie în detaliu planurile pe care le are după ce alegerile se vor fi terminat, câteva dintre măsurile destinate majorării veniturilor bugetare au "transpirat" în spaţiul public.

În primul rând este vorba despre deja celebra TVA la încasare, care devine obligatorie pentru întreprinderile cu o cifră de afaceri mai mică de 2.250.000 lei (aprox. 500.000 euro) începând cu 1 ianuarie 2013. Deşi măsura este prezentată ca fiind solicitată de mediul de afaceri, în realitate aceasta este încă o măsură destinată combaterii indisciplinei financiare şi fraudei carusel (tranzacţiile intracomunitare în care sunt interpuse firme fantomă). Iată că măsurile antievaziune din ultimii ani - restricţionarea operaţiunilor intracomunitare, condiţionarea înregistrării în scopuri de TVA, anularea înregistrării în scopuri de TVA a contribuabililor inactivi etc. - au lăsat autorităţile la fel de neputincioase în faţa perseverenţei şi creativităţii evazioniştilor noştri. Din păcate, se pare că guvernul foloseşte un ciocan prea mare pentru a bate un cuişor. Cine va trage şi de această dată ponoasele? Contribuabilii oneşti. De ce? Pentru că administrarea sistemului de TVA la încasare este un coşmar pentru agenţii economici.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO