Opinii

Opinie Irina Dobre şi Vasile Rusu, Deloitte România:COVID-19 va avea un impact vizibil asupra rapoartelor financiare ale companiilor listate, cea mai apropiat fiind cel pe T1, când vor fi scăderi semnificative, în principal ale activelor

.

.

Autor: Vasile Rusu, Irina Dobre

02.04.2020, 11:26 339

Jucătorii din piaţă încearcă să se adapteze la condiţiile fără precedent generate de pandemia de coronavirus şi să minimizeze pe cât posibil impactul economic pe care aceasta îl va avea în viitor. Atât Guvernul, cât şi Banca Naţională a României au publicat deja o serie de măsuri menite să ajute mediul de afaceri, dar în acest moment este greu de stabilit care va fi impactul asupra societăţilor şi nevoia reala a acestora pentru a traversa perioada următoare.

COVID-19 a generat un adevărat cutremur la nivelul pieţelor financiare internaţionale, dar şi pe bursa de la Bucureşti, unde preţul acţiunilor societăţilor listate a scăzut semnificativ faţă de finalul anului 2019. În zilele ce urmează, multe dintre aceste societăţi îşi vor publica situaţiile financiare pentru anul 2019.

Având în vedere că efectele COVID-19 s-au făcut simţite în România după data de 31 decembrie 2019, situaţiile financiare la această dată vor fi afectate doar prin prisma informaţiilor prezentate în notele care însoţesc situaţiile, ca impact al evenimentelor ulterioare. Excepţie de la această abordare o reprezintă societăţile pentru care continuitatea activităţii este afectată.

La o analiză prospectivă, contextul COVID-19 va avea un impact contabil vizibil asupra viitoarelor date de raportare, cea mai apropiată fiind raportarea financiară interimară din primul trimestru al anului 2020, când vor fi înregistrate cel mai probabil scăderi semnificative, în principal ale activelor.

În conformitate cu instrucţiunile publicate de ESMA, autoritatea care monitorizează impactul pandemiei COVID-19 asupra pieţelor financiare ale Uniunii Europene, Autoritatea de Supraveghere Financiară din România (ASF) a emis o serie de recomandări pentru societăţile tranzacţionate pe piaţa bursieră de la Bucureşti:

  • să îşi actualizeze planurile de continuitate a afacerii, să efectueze şi să publice o analiză asupra impactului generat de COVID-19 care să ia în considerare fapte şi circumstanţe specifice fiecărei societăţi listate;
  • să asigurare o comunicare adecvată cu toţi acţionarii şi să faciliteze posibilităţii de exprimare a dreptului de vot în cadrul Adunărilor Generale ale Acţionarilor prin alte modalităţi decât prezenţa fizică;
  • să respecte criteriile legale de calitate şi validitate, să ofere acces facil la informaţii prin canale consacrate şi să evite apariţia situaţiilor de acces asimetric al informaţiilor cu privire la societatea listată.

Recunoaşterea finală a impactului contabil variază în funcţie de situaţia şi circumstanţele specifice fiecărei societăţi, care trebuie analizate continuu având în vedere schimbările apărute de la o zi la alta. Totuşi, există anumite aspecte ale raportărilor financiare care sunt susceptibile să aibă un efect mai mare, întrucât evaluarea acestora are la bază în mare măsură previziuni pe perioade de 3-5 ani, cu un nivel ridicat de incertitudine în scenariul actual.

Există trei aspecte importante pe care societăţile listate la bursă trebuie să le aibă în vedere şi a căror analiză trebuie transparent prezentată în situaţiile financiare:

  1. Evaluarea şi deprecierea creanţelor, împrumuturilor şi a investiţiilor

Societăţile listate trebuie să ia în calcul impactul fluctuaţiilor semnificative ale valorii activelor financiare şi să efectueze analize de depreciere ale acestora în baza informaţiilor disponibile şi capacitaţii de a le recupera în viitor. Este vorba despre creanţe de recuperat, investiţii în acţiuni şi obligaţiuni emise de societăţi care au sediul într-o zonă afectată de COVID-19.

  1. Deprecierea imobilizărilor corporale şi necorporale

Societăţile listate trebuie să evalueze deprecierea valorii imobilizărilor corporale sau necorporale pe fondul întreruperii parţiale sau totale a capacitaţii de producţie, acolo unde este cazul. În contextul actual, multe societăţi se află în aceasta situaţie.

  1. Deprecierea fondului comercial

Performanţa financiară, inclusiv estimările privind intrările viitoare de numerar şi câştigurile, sunt afectate semnificativ de impactul direct sau indirect al evenimentelor care se află în desfăşurare. Astfel, este mai degrabă probabil ca valoarea justă a unui element din fondul comercial să scadă sub nivelul valorii contabile, aşa cum a fost prezentată la 31 decembrie 2019.

Luând în considerare nivelului ridicat de incertitudine creat de contextul COVID-19, este dificil de realizat o evaluare completă a modului în care se va derula procesul de raportare financiară, precum şi a impactului financiar generat.

Cu toate acestea, devine esenţială maniera în care societăţile listate fac estimări şi reacţionează la acest eveniment, ţinând cont de particularităţile fiecărui domeniu de activitate. Devine şi mai importantă, în aceste momente, menţinerea încrederii investitorilor pentru a face faţă volatilităţii şi dificultăţilor economice, iar pentru aceasta este nevoie de prezentarea cât mai transparentă a situaţiei societăţii, a măsurilor luate, a impactului operaţional şi estimarea impactului financiar, din păcate, este unul incert.

Autori: Irina Dobre, Partener Audit, şi Vasile Rusu, Manager Audit, Deloitte România

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO