Opinii

Rosa Sanchez Yebra Alonso: Ar putea fi Spania un model de dezvoltare economica viitoare pentru Romania?

15.10.2007, 21:22 59

In anii anteriori aderarii la UE, Spania era izolata, practic o economie inchisa. In anul 1986, cand a intrat in UE, PIB-ul pe cap de locuitor reprezenta 70% din media grupului.
In ultimii douazeci de ani, lucrurile s-au schimbat. Pentru anul 2007 se preconizeaza ca va atinge 101% din media statelor Uniunii Europene. Dincolo de aceste cifre, impresionant este faptul ca Spania a reusit inca din anii '90 sa se transforme dintr-o tara exportatoare de forta de munca intr-o tara importatoare de forta de munca, iar incepand cu anul 1997, volumul afacerilor ce s-au extins dincolo de granitele tarii a depasit volumul investitiilor straine directe. Spania se poate mandri astazi cu un grup de companii de prim rang si de notorietate mondiala. Cand spun acest lucru, ma gandesc la Zara, Porcelanosa, Banco de Santander, Telef?nica, Lladr?. Spania ocupa locul 8 ca valoare a investitiilor la nivel global si locul 2 in ceea ce priveste investitiile in America de Sud. In ultimii 10 ani, viteza de dezvoltare a avut un ritm mai rapid decat media generala europeana, fapt ce a dus la pozitionarea Spaniei pe locul 9 in topul economiilor lumii.
Spania este cunoscuta in principal ca destinatie turistica, ceea ce este normal, dat fiind ca este a doua putere turistica mondiala. Anul trecut, de exemplu, am gazduit 67 de milioane de turisti, adica 27% mai mult decat populatia tarii.
In acelasi timp, am observat ca in Romania mai putin cunoscute sunt performantele companiilor spaniole in diverse sectoare tehnice.
In domeniul telecomunicatiilor, avand 150 de milioane de clienti, Telef?nica ocupa locul trei la nivel global.
In tehnologie de varf si software este impresionant ca 3 din 5 avioane care aterizeaza oriunde in lume utilizeaza programul de control aerian produs de INDRA sau ca 15 dintre tarile UE au optat pentru tehnologia INDRA de control al pasapoartelor si, in acelasi timp, cred ca foarte putini romani stiu ca aceeasi INDRA administreaza 70% din piata romaneasca de electricitate.
In sectorul energiilor regenerabile, Spania este cel de-al doilea producator de energie eoliana din lume, iar Acciona Energ?a este cea mai mare companie de productie si proiectare de parcuri eoliene din lume. Tot in Spania se fabrica aproape un sfert din productia mondiala de turbine.
Multi oameni ar fi surprinsi sa afle ca o companie spaniola - CAF (Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles) - se afla in spatele trenurilor "high profile" ca Heathrow Express din Marea Britanie sau a celor ce fac legatura intre oras si aeroportul international Hong Kong. CAF utilizeaza sistemul BRAVA de masurare a parametrilor liniei in doar 3 secunde si este, probabil, cel mai revolutionar sistem din lume.
Cum s-a ajuns la aceste performante spectaculoase? Uniunea Europeana a avut, fara indoiala, o contributie majora in dinamica economiei spaniole. Totodata, Spania nu este singura care a beneficiat de sprijinul fondurilor de finantare europene, in schimb, este tara care a folosit la maxim aceasta oportunitate. Toate energiile umane si economice s-au focalizat si au imprimat un ritm de crestere de neimaginat; viteza cu care a fost construit Orasul Artelor in Valencia imi aminteste de un slogan pe care am inceput sa-l folosim acum cativa ani "passion for life" (pasiune pentru viata).
Uniunea Europeana cu oportunitatile pe care le-a creat a facilitat evolutia prin parghii de dezvoltare externe si, in acelasi timp, exista anumiti factori cheie specifici economiei spaniole:
Evident, un prim aspect se refera la modelul industrial. Modelul spaniol a fost diferit fata de cel din alte tari ale UE unde guvernele au pastrat in continuare controlul, prin intermediul companiilor de stat.
In Spania s-a procedat invers. Procesul de privatizare a companiilor de stat a fost impulsionat de toate guvernarile, indiferent de culoarea politica, prin intermediul unor mecanisme transparente, in principal prin oferte publice de achizitii, care au transformat mii de cetateni cu economii mici in actionari de companii ce au ajuns apoi multinationale. Imbunatatirea situatiei in administrarea acestor companii a avut un efect covarsitor pentru toata economia.
Nu trebuie omis nici faptul ca, mult inainte de intrarea in UE, Spania se bucura de experienta intreprinderilor mici si mijlocii, cele mai multe dintre ele asociatii familiale, care, pas cu pas, si-au profesionalizat afacerile.
Un alt factor relevant se refera la sectorul de stat. Inca de pe timpul dictaturii, s-a procedat la initierea unui sistem de acces profesional la functiile publice, obiectiv ce presupunea un inalt nivel de competenta si exigenta, ce garanta selectia unui personal in functie de merite si pregatire profesionala si nu pe baza recomandarilor sau prieteniilor. Au fost create corpuri de functionari publici, ca "avocatii statului", "economistii statului", "inspectorii statului", care au format elita functionarilor publici de inalt grad si care au oferit statului stabilitate si eficienta, indiferent de schimbarile politice.
De asemenea, stabilitatea politica a constituit un punct cheie, care a facut posibila indreptarea atentiei catre marile obiective pe care le propunea tara, convergenta nominala si reala.
Ca tara periferica a Uniunii Europene, la fel ca si Romania, efortul investitional in infrastructura a fost extraordinar: 4% din PIB pe parcursul mai multor ani. Mai mult, s-a incurajat dezvoltarea infrastructurii prin concesionarea pe termen lung (25-35 de ani) a autostrazilor. Astfel s-a stimulat si dezvoltarea companiilor din constructii. Multe dintre aceste companii si-au internationalizat ulterior afacerile.
Un ultim aspect esential a fost descentralizarea administratiei - ceea ce se incearca acum si in Romania prin constituirea Agentiilor Regionale de Dezvoltare - care a dus la competitie intre regiuni, a sporit eficienta, a determinat progresul si a eliminat diferentele economice dintre diferitele zone geografice.

Rosa Sanchez Yebra Alonso este consilier-sef al Biroului Comercial al Ambasadei Spaniei in Romania

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO