Pensii private

Aderarea la pensii private ar putea incepe pe 31 august

Aderarea la pensii private ar putea incepe pe 31 august

Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private

05.07.2007, 19:52 14

Startul programului de aderare la fondurile de pensii private obligatorii ar putea fi la 31 august si nu la 1 august, cum se prevazuse initial, pentru ca societatile care au cerut autorizare sa aiba timp sa se organizeze si sa-si pregateasca agentii de vanzare.
"Data va fi prevazuta in norma privind aderarea, si alocarea aleatorie a contributorilor la fondurile de pensii private obligatorii, care va pleca probabil spre Monitorul Oficial la inceputul saptamanii viitoare. Este posibil ca aceste patru luni in care toti cei sub 35 de ani trebuie sa-si aleaga fondul de pensii private sa inceapa pe 31 august. Exista un sentiment in piata ca termenul e prea scurt, asa incat, ca sa fie cat mai multe companii la start, vom incepe la sfarsitul lunii august", a spus Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
In lunile septembrie, octombrie, noiembrie si decembrie toti angajatii care implinesc 35 de ani pana la 31 decembrie 2007, in mod obligatoriu, si cei intre 35 si 45 de ani impliniti tot pana la 31 decembrie 2007, in mod optional, vor alege un fond de pensii privat.
Oancea estimeaza ca se vor infiinta 12 companii de administrare a fondurilor de pensii private. Pe parcurs, va mai putea intra pe piata si alte societati care insa va trebui sa se multumeasca cu cei 100-150.000 de angajati care intra in sistem in fiecare an sau cu cei nemultumiti de randamentul fondurilor la care au aderat deja.
"Nu putem astepta pe toata lumea, dar incercam sa ia cat mai multe companii startul."
Cea mai mare preocupare a comisiei dupa autorizarea companiilor de administrare, a prospectelor si a schemelor de pensii va fi sistemul de colectare al contributiilor pentru fondul de pensii private. Sunt luate in calcul trei variante. Prima varianta este identificarea individuala a contributorilor si a sumelor aferente pentru fiecare contributor, ceea ce presupune compatibilizarea sistemului de colectare al Agentiei Nationale de Administratie Fiscale cu cel de evidenta al Casei Nationale de Pensii si Asigurari Sociale. Aceasta este cea mai complexa formula, cea mai corecta, dar si cea mai dificila, pentru ca presupune cele mai mari investitii. A doua varianta este colectarea a 2% din totalul contributiilor aferente angajatilor (de 9,5%) intr-un cont separat la Trezorerie si alocarea scriptica pe fiecare salariat contributor, conform evidentelor Casei Nationale de Pensii.
Cea de-a treia varianta este cea mai simpla din punctul de vedere al Ministerului Finantelor si al Casei de Pensii: plata direct de catre companii in conturile administratorilor de fonduri de pensii private a banilor pentru fiecare angajat contributor si scoaterea lor din calcul la plata catre bugetul Casei de Pensii.
"Avantajul ar fi in acest caz ca plata se face direct la cele cateva banci depozitare, deci nu va fi foarte complicat pentru companii", a spus Oancea. Pana acum au fost autorizate patru banci depozitare.
Pe de alta parte, exista situatii in piata in care firme si institutii de stat impiedica plata contributiilor pentru pensii facultative a salariatilor lor din motive birocratice. Fondurile de pensii facultative s-au lansat deja, pe piata fiind patru fonduri active in acest moment.
"Am primit deja reclamatii si facem anchete. Sanctiunile sunt drastice pentru cei care impiedica aceste plati", a spus presedintele CSSPP.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO