Plastic – realități și prejudecăți

Pagina verde. Plastic – realităţi şi prejudecăţi. Cum trebuie colectate ambalajele din plastic pentru a fi bune de reciclat? „Este foarte important să le golim de resturile de mâncare sau băuturi“

08.11.2023, 00:05 Autor: Alina-Elena Vasiliu

♦ Caserolele din polipropilenă de la carnea proaspătă sau mâncarea comandată se curăţă de resturile de alimente, recipientele de şampon sau gel de duş trebuie clătite de restul de produs şi opţional se pot înlătura etichetele, paharele de iaurt trebuie clătite şi trebuie îndepărtat capacul de plastic sau aluminiu.

Simpla aruncare a deşeurilor din plastic la coşul corespunzător nu este suficientă atunci când vine vorba de colectarea selectivă, avertizează specialiştii din domeniu. În lipsa respectării unor condiţii, este posibil ca ambalajele să ajungă, în final, tot la groapa de gunoi. Cum ar trebui însă aruncat plasticul astfel încât el să poată fi ulterior reciclat? În ce stare trebuie predate ambalajele din plastic pentru a nu contamina alte materiale reciclabile şi a putea fi valorificate? „Modul în care aruncăm plasticul depinde în mare măsură de regiunea sau de ţara în care trăim. În Germania, de exemplu, peste 95% din sticlele PET de băuturi sunt returnate în cadrul sistemului garanţie-returnare, de obicei prin intermediul automatelor din supermarketuri. În Austria, colectarea are loc prin sacii sau coşurile de culoare galbenă, direct de la domiciliu. Rata de retur este în general mai mare prin sistemul garanţie-returnare decât în cazurile în care nu există un asemenea traseu, dar este mai simplu pentru utilizator pentru că nu mai e nevoie să facă un drum suplimentar“, arată datele transmise de compania Alpla Packaging România. Un aspect important este ca ambalajele din plastic să fie colectate separat de alte deşeuri, pentru a evita contaminarea, de exemplu, cu uleiuri, vopsele sau alte substanţe. Tocmai de aceea este mai dificil să reciclezi ambalaje de plastic pentru a obţine alte ambalaje destinate produselor alimentare, unde standardele de calitate şi igienă sunt foarte ridicate. „Cum arunc plastic“ este o iniţiativă pornită de doi tineri iniţial în mediul online, ulterior sub formă juridică, prin care îi învaţă de oameni cum pot arunca deşeurile din plastic astfel încât ele să poată fi ulterior valorificate.

„Ambalajele de plastic trebuie colectate selectiv în pubele speciale pentru plastic, adică cele de culoare galbenă (Atenţie, în funcţie de operatorul de salubritate local, colectarea ambalajelor reciclabile poate fi diferită!). În aceste pubele putem arunca doar deşeuri de ambalajele de plastic, adică nu putem arunca deşeuri de plastic din construcţii sau piese de maşină din plastic. Ambalajele de plastic trebuie să fie curate şi uscate înainte de a fi aruncate la reciclat. Părţile din ambalaje mai mici decât dimensiunea unei monede de 50 de bani nu pot fi reciclate şi se vor pierde în etapele de sortare“, explică Ionuţ Cîrstea, fondatorul acestui proiect. Prin firma sa, el şi prietena lui organizează traininguri pentru companii, în care îi învaţă pe angajaţi cum să colecteze corect deşeurile. Proiectul a început în 2021, din dorinţa lui Ionuţ de a face mai multe pentru educare în domeniul reciclării. A ales să distribuie informaţia în principal în format vizual, folosindu-se deci de imagini în care explică ce se poate arunca, unde şi cum, fiind luate în vizor diferitele tipuri de ambalaje de plastic, dar şi din metal sau sticlă.

„Atunci când colectăm selectiv, este foarte important să golim ambalajele de resturile de mâncare sau băuturi şi să le clătim de aceste resturi. De ce? Pentru că ambalajele reciclabile sunt considerate contaminate cu resturi de produs din punct de vedere legislativ. Dacă ambalajele sunt clătite şi sunt curate, ele au şanse foarte mari să ajungă în fabricile de reciclare efectivă, nu în fabricile unde vor fi incinerate în vederea recuperării energiei.“

Separarea diferitelor tipuri de plastic ajută, adică folia subţire de pe ambalajul de mâncare, de pildă, trebuie înlăturată. Un bidon PET trebuie golit neapărat dacă a mai rămas puţin lichid în el, iar capacul şi eticheta trebuie să rămână ataşate, conform noilor reglementări europene. Caserolele din polipropilenă de la carnea proaspătă sau mâncarea comandată se curăţă de resturile de alimente, recipientele de şampon sau gel de duş trebuie clătite de restul de produs şi opţional se pot înlătura etichetele, paharele de iaurt trebuie clătite şi trebuie îndepărtat capacul de plastic sau aluminiu. Capsulele de cafea, pe de altă parte, nu sunt reciclabile, deci nu trebuie colectate selectiv.

Un bidon PET trebuie golit neapărat dacă a mai rămas puţin lichid în el, iar capacul şi eticheta trebuie să rămână ataşate, conform noilor reglementări europene.

 

Cum colectăm recipientele PET?

Sticlele şi alte recipiente din PET, cu capac sau fără, se colectează fără îndepărtarea etichetelor (acestea se îndepărtează în timpul procesului de reciclare).

► Dacă este posibil, este preferabil ca înainte să fie spălate cu apă şi uscate. Resturile de alimente sau lichide pot contamina alte deşeuri reciclabile cu care intră în contact. De asemenea, îngreunează procesul automat de sortare şi pot chiar dăuna echipamentelor din instalaţiile de sortare şi reciclare.

► PET-urile se presează cât mai mult posibil, pentru reducerea volumului.

► Întrucât nu toţi colectorii preiau toate tipurile de deşeuri din plastic, este util ca, înainte de a preda deşeurile, să fie întrebat colectorul dacă preia toate tipurile deţinute. De exemplu, unii colectori preiau doar PET-uri, alţii doar folie sau alte tipuri.

Sursa: www.ecoteca.ro

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Alpla