Plastic – realități și prejudecăți

SURSA: www.professionalrecycle.ro Materia primă, respectiv deşeurile PET – sticle de plastic PET postconsum –, presortată şi balotată este achiziţionată atât de pe piaţa locală, de la firme de colectare şi staţii de sortare a deşeurilor, cât şi din alte ţări din Europa.

Pagina verde. Plastic – realităţi şi prejudecăţi. How it’s made? Din culisele procesului de reciclare a deşeurilor din PET şi de transformare a fulgilor PET în noi ambalaje

20.12.2023, 00:05 Autor: Alina-Elena Vasiliu

♦ În fabrica PET Recycling Team din Târgu-Mureş se reciclează doar deşeuri de PET, nu şi de alte materiale.

De la PET-ul aruncat, în care cei mai mulţi dintre noi văd doar un gunoi, până la o nouă materie primă care va duce la producţia altor serii de ambalaje similare, în fabrica de reciclare din

Târgu-Mureş toate etapele sunt urmărite cu atenţie. „Ciclul de activitate ilustrează procesele din zona de reciclare“, spune Ioan Vâţ, sales director la Alpla Packaging România, companie care, în parteneriat cu firma românească Ecohelp şi cu cea elveţiană United Polymer Trading, a deschis în 2023 o fabrică de la zero pentru reciclarea materialelor de tip PET. Unitatea de producţie, cea mai modernă fabrică de procesare a fulgilor de PET reciclat din Uniunea Europeană, este prima din portofoliul Alpla pe piaţa locală, iar investiţia s-a ridicat la 7,5 milioane de euro. Fabrica a început să funcţioneze cu 15 angajaţi. „Reciclarea deşeurilor PET se face la fabrica din Târgu-Mureş, deţinută de compania Professional Recycle SRL, din grupul Ecohelp, alături de ceilalţi doi parteneri. Materia primă, respectiv deşeurile

PET – sticle de plastic PET postconsum –, presortată şi balotată este achiziţionată atât de pe piaţa locală, de la firme de colectare şi staţii de sortare a deşeurilor, cât şi din alte ţări din Europa“, explică Mihail Moloiu, directorul general al PET Recycling Team – prin care este operată fabrica din Mureş – şi acţionar al Ecohelp. În fabrica din Târgu-Mureş se reciclează doar deşeuri de PET, nu şi de alte materiale. Etapele principale ale procesului tehnologic includ alimentarea liniei tehnologice cu baloţi de PET, tratarea mecanică şi sortarea automată a deşeurilor, măcinarea deşeurilor PET. Urmează faza de spălare a fulgilor PET rezultaţi, proces în cadrul căruia are loc şi separarea altor polimeri şi impurităţi. Acum este, de pildă, momentul în care capacele şi etichetele din polipropilenă se separă prin flotabilitate. „Următoarea etapă este uscarea fulgilor de PET şi purificarea acestora, care se face cu sortatoare optoelectronice automate. Ultima fază este ambalarea fulgilor PET în saci de tip «big bag»“, mai spune Mihail Moloiu. Fulgii PET obţinuţi în urma reciclării deşeurilor din PET pot fi utilizaţi în mai multe aplicaţii, precum producţia de preforme, producţia de fibre sintetice, producţie de film/ folie PET sau de bandă pentru legare. Mai departe, fulgii PET sunt transformaţi în granule PET utilizând o tehnologie de ultimă generaţie. „Se începe cu stocarea fulgilor în silozuri de alimentare, urmează faza de uscare, apoi extrudarea

propriu-zisă, adică topirea sau omogenizarea materialului. Temperatura de topire este de 260 de grade Celsius. Ulterior, topitura PET este filtrată şi transformată în granule, în etapa de filtrare şi granulare.“ De aici începe cea mai complexă fază, cea în care granulele deja obţinute sunt introduse în reactorul SSP – Solid State Polycondensation. În această etapă de producţie, granulele sunt supuse unei rearanjări moleculare, care duce la creşterea vâscozităţii materialului. În acelaşi timp, sunt eliminate substanţele volatile pentru a putea atinge parametrii de calitate necesari pentru utilizarea în ambalaje destinate, de pildă, produselor alimentare. 

PET Recycling Team, compania care deţine fabrica de reciclare din Târgu-Mureş, are ca acţionari, potrivit Termene.ro, în proporţii egale, companiile Ecohelp, Alpla RO şi UPT United Polymer Trading. Joint-venture-ul pentru fabrica din Târgu-Mureş a apărut în toamna anului 2021, deşi cele trei companii colaborau deja de peste zece ani pe partea comercială. Fabrica PET Recycling Team din Târgu-Mureş livrează 18.000 de tone de plastic reciclat pe an pentru îmbuteliatorii de băuturi răcoritoare, produse lactate, apă minerală, bere şi ulei din România şi din regiune.

Austriecii de la ALPLA sunt producători de ambalaje şi au experienţă în reciclare, grupul producând anual aproximativ 203.000 tone de rPET şi 74.000 de tone de rHDPE. Până în anul 2025, grupul va investi 50 de milioane de euro pe an în extinderea continuă a activităţilor de reciclare, potrivit unor date transmise anterior de reprezentanţii businessului. Austriecii sunt prezenţi pe piaţa locală din 2011, când au deschis prima fabrică în Capitală. Ulterior, în 2017 s-au extins în Timişoara şi au preluat la Braşov compania Star East Pet România (specializată în producţia de preforme din PET), iar în 2018 au cumpărat firma grecească Argo, cu o fabrică în Berceni.

La rândul său, compania Ecohelp, deţinută de Niculae Moloiu şi Ioan Şandor, furnizează material de bază sub formă de fulgi din PET care trec prin procesul de extrudare pentru a produce granule de rPET de înaltă calitate.

În ceea ce priveşte United Polymer Trading, acesta este un business elveţian specializat în comercializarea de materii prime PET.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Alpla