Politică

Adomnitei a fost demis, iar sindicatele au dat Guvernul in judecata

Adomnitei a fost demis, iar sindicatele au dat Guvernul in judecata

Cristian Adomnitei

07.10.2008, 19:41 27

Adomnitei a fost demis la o saptamana dupa ce Parlamentul a adoptat majorarea salariilor profesorilor cu 50%, pe care ministrul a sustinut-o in ciuda opozitiei Guvernului si va fi inlocuit cu Anton Anton, presedintele Autoritatii pentru Cercetare, care va detine mandatul pentru mai putin de doua luni.

"Cristian Adomnitei este vinovat ca nu a monitorizat dezbaterile din Parlament privind majorarile de salarii in invatamant si nu a evitat derapajele care au permis aparitia unor revendicari salariale si asteptari nejustificate din partea altor bugetari", a declarat premierul Calin Popescu-Tariceanu.
El a aratat totodata ca informatia conform careia Adomnitei a folosit un elicopter al Ministerului de Interne pentru a ajunge la propria cununie, in judetul Iasi, a reprezentat de asemenea o procedura inacceptabila, fara sa aiba insa un rol determinant la decizia de revocare din functie.
Informatia ca ministrul ar fi folosit intr-un scop personal elicopterul Internelor vine dupa o serie de gafe, fiind notorie discutia in contradictoriu intre Adomnitei si un scolar pe tema numarului stelutelor de pe steagul UE, in urma careia demnitarul i-a dat dreptate scolarului.
Liderii principalelor confederatii sindicale spun insa ca revocarea din functie a ministrului educatiei, Cristian Adomnitei, nu va rezolva problemele din educatie si sustin ca vor continua actiunea de protest impotriva sa, chiar daca nu mai este la conducerea ministerului.
Sindicatele s-au tinut ieri de cuvant si i-au dat ieri in judecata pe premierul Calin Popescu-Tariceanu, pe ministrii economiei si finantelor si educatiei, Varujan Vosganian, respectiv Cristian Adomnitei, pentru afirmatiile privind salariile bugetarilor.
Federatia Sindicatelor din Invatamant "Spiru Haret" a depus plangeri penale la Parchetul instantei supreme si la DNA impotriva celor trei demnitari "pentru incalcarea legii privind responsabilitatea ministeriala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare", se arata intr-un comunicat de ieri al federatiei.
Actiunea in justitie nu este singura masura pe care o vor lua sindicalistii care anunta ca vor boicota candidaturile celor trei in colegiile unde acestia candideaza si vor organiza actiuni de protest.
Prim-vicepresedintele PD-L Adriean Videanu a spus ieri ca demiterea lui Adomnitei nu este suficienta si ca Guvernul in ansamblu va trebui sa demisioneze pentru a plati astfel pentru criza actuala. 
Daca va fi acceptat de presedintele Traian Basescu, care poate sa-i respinga nominalizarea, Anton Anton va deveni al patrulea ministru al educatiei in mandatul 2004 - 2008, dupa Mircea Miclea (PD), Mihail Hardau (PD) si Cristian Adomnitei (PNL).
Anton Anton este membru al PNL din 1996 si este de profesie inginer. A fost profesor la Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti, unde a predat si premierul Calin Popescu-Tariceanu. Inainte de a fi presedinte al Autoritatii pentru Cercetare, a fost secretar de stat in Ministerul Educatiei.
Efectele majorarii salariilor profesorilor cu 50% domina in continuare atmosfera din Parlament, la o saptamana dupa ce Camera Deputatilor a adoptat in unanimitate propunerea PSD.
Liberalii pregatesc masuri de aparare in cazul in care Curtea Constitutionala va decide ca majorarea salariilor este legala si daca seful statului o va promulga. Guvernul va emite Ordonante de urgenta de prerogare a termenului de intrare in vigoare a legii, dupa modelul brevetat in timpul guvernarii lui Adrian Nastase. Potrivit actului normativ, majorarea salariilor ar trebui sa intre in vigoare de la 1 octombrie.
Ieri, presedintele Camerei Bogdan Olteanu a amenintat deputatii ca va pune lacat dezbaterilor - a spus ca are prerogative pentru a suspenda cand vrea sedintele in plen - daca parlamentarii vor mai promova masuri populiste, in masura sa afecteze "siguranta bugetara".
"Am vazut in aceste zile o linistire a apelor si o renuntare la cateva initiative populiste de tipul celei privitoare la majorarea salariilor profesorilor cu 50%. Sigur ca, in caz contrar, si daca voi simti ca exista presiuni majore care sa afecteze securitatea nationala a Romaniei, am la indemana prevederile articolului 66 din Constitutie pentru a inchide sesiunea. "O sa o inchid atunci cand voi simti ca presiunile asupra securitatii nationale si bugetului national sunt prea mari", a spus Olteanu. In paralel cu declaratiile presedintelui Camerei, in fata Palatului Parlamentului aveau loc manifestatii ale sindicalistilor, care au marsaluit cu ocazia "Zilei Mondiale a Muncii Decente". Peste 5.000 de sindicalisti au scandat "Demisia!", "Vrem salarii pentru noi si nu pensii pentru voi", "Hotii, la puscarie" in fata Parlamentului. Manifestarea a fost organizata de Confederatia Nationala Sindicala "Cartel Alfa", Blocul National Sindical (BNS), Confederatia Sindicatelor Libere din Romania (CSLR) "Fratia" si Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania (CSDR), care sunt apropiate de PSD.
Liderii de la guvernare considera ca pretentiile sindicalistilor sunt exagerate, purtatorul de cuvant al liberalilor, Tudor Chiuariu, afirmand ca sindicatele trebuie sa respecte un angajament semnat cu Guvernul in iulie, care prevede mariri salariale conform unui calendar agreat de parti, iar, in urma acestui acord, salariul minim brut lunar ar urma sa creasca pana la 600 RON in 2009 si la 1.325 RON in 2014.
Liderul UDMR Marko Bela a spus ieri ca problemele legate de cresterile salariale trebuie rezolvate de viitorii guvernanti, iar sindicatele ar trebui sa aiba o "atitudine responsabila" inainte de a alegeri. "Nu cu acest guvern trebuie sa se negocieze politica salariala pe urmatorii patru ani. De unde stim cine va veni la guvernare?", a spus Marko Bela.
 
Tariceanu a schimbat toti ministrii cu care a plecat la drum in 2004
Niciunul dintre membrii echipei cu care Tariceanu a plecat la drum la inceputul lui 2005 nu se mai afla acum la Palatul Victoria. Prin demisii, demiteri, reorganizari ale schemei executivului, 31 de fosti membri ai Guvernului au plecat in patru ani din fruntea unor ministere. Campioni in schimbarea ministrilor sunt ministerele Educatiei (patru ministri in patru ani), Justitiei (patru ministri, intre care unul interimar), Finantelor si Economiei (patru ministri in vremea in care economia si finantele erau separate), Agricultura (patru ministri), Externe (trei ministri), Aparare (trei ministri), Transporturi (trei ministri), Munca (trei ministri). Acestora li se adauga patru vicepremieri care au plecat ca urmare a excluderii PD de la guvernare si a reorganizarii Guvernului. Trei ministri au fost suspendati in aceasta legislatura de presedintele Traian Basescu si au trebuit sa plece. Ministrul apararii Teodor Atanasiu a fost suspendat si a trebuit sa paraseasca Guvernul, pentru ca interimatul sau a expirat inainte ca justitia sa-l declare nevinovat. Szolt Nagy, ministrul comunicatiilor, s-a retras si el in urma suspendarii, iar Paul Pacuraru, ministrul muncii, a demisionat imediat dupa suspendare. Ministrul economiei Codrut Seres a demisionat inainte de a fi suspendat. "Grosul" plecarilor s-a petrecut dupa excluderea PD de la guvernare cand sase ministri au parasit Palatul Victoria. Traian Basescu si PD-L au incercat fara succes, inclusiv prin motiune de cenzura, sa obtina demiterea lui Tariceanu.
 
 
Anton Anton (59 de ani)
 
  • A absolvit Institutul Politehnic din Timisoara in 1972, iar in 1974 a obtinut o diploma post-universitara in Cercetare in Informatica si Matematica la Universitatea Bucuresti. Are un doctorat in Inginerie Civila.
  • Din 1972 preda la Politehnica, la Universitatea Tehnica pentru Constructii.
  • A fost bursier Fulbright la Universitatea Johns Hopkins din SUA in 1977. A publicat mai multe carti si studii in domeniul cercetarii, fiind expert in inginerie urbana, ferohidrodinamica, hidraulica experimentala si masini hidraulice.
  • Este membru al PNL din 1996.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO