Politică

Alianta continua sa conduca in sondaje, dar pierde procente insemnate

29.03.2005, 00:00 14



Alianta D.A. PNL-PD continua sa conduca in preferintele electoratului, cu 48% din optiunile de vot, urmata la o distanta de 18 procente de PSD, dar distanta dintre principalii doi competitori se reduce. Cifrele au fost furnizate ieri de CURS si, comparate cu cele furnizate saptamana trecuta de INSOMAR, indica o pierdere de popularitate a Aliantei, concomitenta cu o crestere a optiunilor pentru principalul partid de opozitie.


In sondajul de opinie dat ieri publicitatii de CURS, Alianta se mentine la o cota inalta, ar fi votata de 48% dintre cetatenii cu drept de vot, daca duminica viitoare ar avea loc alegeri generale. In sondajul de opinie al INSOMAR, PNL-PD contabiliza 55,2% dintre optiunile de vot, urmata la o distanta de aproape 28 de procente de PSD, care inregistra 27,4% dintre optiuni (30% in sondajul CURS). Astfel, Alianta a pierdut, intr-o saptamana, peste sapte procente, iar PSD a recuperat aproape trei. Cifrele trebuie privite cu retinere, date fiind conditiile diferite in care au fost realizate cele doua sondaje.


Pe locul al treilea, se situeaza, in ambele sondaje, PRM (care si-a schimbat numele in PPRM) care pierde aproape un procent in sondajul CURS, fata de INSOMAR, are 8% din optiunile de vot, fata de 8,9% saptamana trecuta. UDMR castiga o jumatate de procent, este cotat cu 5% in sondajul CURS (5,5% in INSOMAR). Toate celelalte partide se situeaza sub pragul parlamentar de 5%.


Sondajul CURS releva faptul ca, in randul votantilor Aliantei, simpatiile se indreapta in mod egal spre PNL si PD, fiecare beneficiind de 43% din raspunsuri. In acelasi timp, 14% dintre subiecti au aratat ca simpatia lor nu se indreapta spre nici unul dintre cele doua partide in mod deosebit. Ca si in sondajul INSOMAR, o buna parte a electoratului nu agreeaza alegerile anticipate - 59%. Dar numarul celor care se impotrivesc este cu aproape 18% mai mic decat in sondajul de saptamana trecuta. Pentru organiza-rea alegerilor inainte de termen se pronunta 41% dintre repondenti (32,3% in sondajul INSOMAR).


Sondajul CURS contine alte date interesante. Avandu-se in vedere ca in ultima vreme se vorbeste despre crearea unui singur partid popular in Romania, afiliat la PPE, realizatorii sondajului au incercat sa verifice in ce masura ar fi inclinat electoratul sa voteze un asemenea partid la viitoarele alegeri parlamentare. Cei mai multi dintre repondenti (30%) nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare, 27% si-au exprimat disponibilitatea de a vota un partid popular "in foarte mica masura", iar 21% "in mica masura". In acelasi timp, s-au declarat dispusi sa voteze un partid popular 22% dintre subiecti ("in foarte mare masura - 7% si in mare masura - 15%). Aceste voturi ar veni, in egala masura, de la electoratul Aliantei si din randul nehotaratilor - 30%. Un procent important - 24% - ar proveni de la votantii PSD.


Pe de alta parte, 46% dintre subiectii sondajului cred ca, in Romania, lucrurile merg "intr-o directie buna", 42% sunt de parere ca directia este gresita, iar 12% nu stiu sau nu raspund.


Cea mai importanta problema care ar trebui rezolvata acum in Romania este eradicarea coruptiei, dupa parerea celor mai multi - 21% - dintre intervievati. Sondajul de opinie a fost realizat de CURS pe un esantion de 1.100 de subiecti, in perioada 21-26 martie, marja de eroare fiind de plus/minus 3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO