Politică

Arestari contra bani de la UE? Cum comentati?

Bruxellesul conditioneaza acordarea celor 5 mld. euro de lupta anticoruptie

Adrian Severin, europarlamentar: "E ca si cum i-ai spune unui bolnav operat: 'Iti tai oxigenul pentru ca esti corupt'" (FOTO: Agerpres)

28.04.2009, 00:00 15

"Aceasta problema a fost discutata in colegiul comisarilor si pot sa o confirm. Da, exista aceasta conditie", a declarat pentru ZF ministrul justitiei Catalin Predoiu.

Informatia a fost furnizata initial europarlamentarului PSD Adrian Severin: "Comisia Europeana a adoptat un memorandum cu privire la cei circa 5 miliarde de euro care ar trebui dati Romaniei in plus fata de imprumutul de la FMI, pentru sustinerea echilibrului balantei de plati. S-a adoptat memorandumul, care trebuie aprobat de Consiliu, cu mentiunea ca acesti bani se vor da numai in masura in care se vor face progrese in lupta impotriva coruptiei", a declarat Severin.
"Din punct de vedere legal nu exista o sustinere, dar daca exista o asemenea decizie, care din stiinta mea nu a fost negociata la Bucuresti este destul de grav. Este o forma de presiune politica inadmisibila pentru un stat membru. Este inadmisibil, din punctul meu de vedere, ca astfel de presiuni sa fie facute asupra statelor membre", a declarat pentru ZF ministrul Vasile Puscas, seful Departamentului pentru Integrare Europeana.
Sebastian Bodu, europarlamentar PD-L, fost secretar de stat in Ministerul de Finante, si-a exprimat indoielile
intr-o discutie cu reporterul ZF: "Nu cred ca se poate intampla asa ceva, de vreme ce banii sunt acordati de Comisia Europeana cu titlu de imprumut si cu destinatie speciala. Nu sunt fonduri comunitare, sunt imprumut".
Severin a sustinut ieri ca nu vede o legatura directa intre incercarea de a estompa efectele crizei asupra societatii romanesti si progresul in lupta impotriva coruptiei.
Comisia Europeana va elabora la inceputul verii un nou raport asupra problemelor Justitiei in Romania, o situatie pe care Bucurestiul a trebuit sa o accepte la data aderarii. Este posibil ca Romania sa fie sanctionata si financiar, daca raportul nu va evidentia progrese in justitie. Insa aici este vorba despre fondurile europene nerambursabile, nu de un imprumut, lucru care chiar ridica semne de intrebare. "Decizia Comisiei ne arata ca trebuie sa facem reforma chiar si in situatii de criza. Nu comentez daca decizia este nedreapta sau justa", sustine Predoiu.
De ce ar face Comisia Europeana un astfel de gest? "Este un lucru care nu are logica. E ca si cum i-ai spune unui bolnav operat: 'Iti tai oxigenul pentru ca esti corupt'. Pe de alta parte, este o competitie. Sunt multi care vor bani", a declarat Adrian Severin pentru ZF. Comisia Europeana nu a facut pana la inchiderea editiei niciun comentariu.
Potrivit lui Adrian Sererin, "progresul luptei impotriva coruptiei nu se masoara cu metrul, kilogramul sau minutul de emisiune de stiri in care ii arati pe cei luati de acasa noaptea cu catuse. In aceste conditii oricand se poate spune ca nu e un progres suficient si se opresc fondurile. Este inadmisibil", a subliniat Severin.
El a aratat ca acesta este modul in care o comisie "de dreapta, ultraconservatoare", condusa de un presedinte "ultraconservator" incearca sa trateze una dintre tarile membre, respectiv Romania. Severin a tinut sa faca o paralela intre modul in care Comisia trateaza Romania si Italia.
"Italia nu are niciun fel de problema. Italia unde administratia nu exista. Italia in care Justitia este supercorupta. Italia in care pe strazi patruleaza garzi private. Despre Italia nu se spune absolut nimic si e vorba despre aceeasi comisie", a spus Severin.
Nu de aceeasi parere este europarlamentarul Sebastian Bodu care spune ca in Italia, justitia functioneaza mai greoi, dar functioneaza. "Ce probleme de coruptie are Italia. Eu stiu ca in Italia justitia functioneaza", afirma Bodu.
Potrivit lui Severin, impotriva memorandumului a existat un singur oponent vehement, respectiv un comisar social-democrat pe care nu a dorit sa il nominalizeze.
Comisia Europeana a propus saptamana trecuta Consiliului European acordarea unui imprumut pe termen mediu de cinci miliarde de euro Romaniei, in cadrul programului multilateral de finantare de pana la 20 de miliarde de euro convenit cu Fondul Monetar International.
Propunerea figureaza pe agenda unei reuniuni a ministrilor de finante comunitari care va avea loc la 5 mai, se arata intr-un comunicat al Executivului Uniunii.
Acordarea finantarii este conditionata de implementarea unui program economic cuprinzator de catre autoritatile din Romania.
"Asistenta UE pentru Romania subliniaza solidaritatea noastra cu statele membre. In schimb, Romania trebuie sa aplice reforme bugetare, financiare si structurale pentru a readuce economia pe o baza solida si sustenabila", a declarat comisarul pentru afaceri monetare, Joaquin Almunia.
Autoritatile romane au convenit, la finele lunii martie, cu reprezentantii FMI asupra unui acord stand-by pe doi ani cu institutia financiara pentru 12,95 miliarde de euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD urmand sa ajunga la 19,95 miliarde de euro.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO