Politică

Basescu si Alianta D.A. au crescut in sondaje, dar sunt departe de datele din iarna

29.06.2005, 19:54 9

Alianta Dreptate si Adevar PNL-PD si presedintele Traian Basescu conduc in continuare in preferintele electoratului, la sase luni de la preluarea puterii, conform Barometrului de Opinie Publica, realizat de IMAS.

Intentiile de vot pentru Alianta au crescut cu 5 procente in luna iunie, dupa ce in luna mai scazusera la 50%. Seful statului se bucura in continuare de cea mai mare cota de incredere dintre politicienii romani, cu 58 procente, cu 6% mai mult decat in luna mai, se arata in sondaj. Alianta si presedintele se afla totusi departe de cifrele de la preluarea mandatului. In luna ianuarie, Basescu era cotat la 73%, in timp ce principalele doua formatiuni de la guvernare, PNL si PD, ar fi fost votate de aproximativ 66% dintre cetatenii cu drept de vot.

Liderii partidelor din arcul guvernamental au mai castigat si ei cateva procente la capitolul incredere, in luna iunie a acestui an. Presedintele PNL, premierul Calin Popescu-Tariceanu, a castigat doua procente la incredere si a ajuns la cota de 42%, in timp ce liderul democrat Emil Boc a mai luat si el trei procente si a ajuns la 26%. Aceeasi cota se inregistreaza si in dreptul liderului PSD Adrian Nastase, care insa a pierdut trei procente din increderea populatiei in luna iunie. Actualul lider al PSD, Mircea Geoana, se mentine la acelasi nivel in ochii alegatorilor, cu o cota care variaza intre 40 si 44%. Fostul presedinte Ion Iliescu a ajuns la 20% dupa ce, cu o luna inainte mai beneficia de increderea unui sfert din electorat. Nici liderul Partidului Conservator, Dan Voiculescu nu sta prea bine in sondaj, la 4%, cu doua procente mai putin ca in luna precedenta. Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania a crescut si ea in ochii electoratului, cu un procent, pana la 6%. Tot un procent in plus a primit si liderul Uniunii, Marko Bela, care a ajuns acum la 15%.

In acelasi timp, intentiile de vot pentru principala formatiune de opozitie, PSD, au scazut de la 28% la 23%, in timp ce Partidul Romania Mare se mentine constant in preferintele electoratului cu 10%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO