Politică

Belgia a intrat în vizorul pieţelor. Criza politică a împins randamentele împrumuturilor belgiene spre pragul de 5%

Belgia a intrat în vizorul pieţelor. Criza politică a împins randamentele împrumuturilor belgiene spre pragul de 5%

Foto: AFP

Autor: Iulian Anghel

22.11.2011, 17:34 164

Ziua de astăzi nu a adus nimic bun pentru Belgia după demisia, luni seară, a premierului desemnat, socialistul Elio Di Rupo, ci, dimpotrivă, o creştere a randamentelor obligaţiunilor emise pe zece ani care ameninţă să atingă pragul de 5%. În Belgia, care nu are guvern de la alegerile din iunie 2010, premierul desemnat nu a ajuns luni la un acord pentru bugetul pe 2012 şi şi-a prezentat demisia în faţa Regelui Albert.

"O ţară sfâşiată" titra astăzi principalul cotidian al ţării, Le Soir, care a indicat că pieţele au penalizat Belgia pentru impasul politic. Randamentul obligaţiunilor la 10 ani au crescut, după ora prânzului, cu 13 puncte de bază, la 4,864%. Randamentul obligaţiunilor la zece ani emise de Germania (valoare-refugiu a marjelor obligaţiunilor europene) a crescut cu două puncte de bază, la 1,931% - astfel că spreed-ul obligaţiunilor germane faţă de cele belgiene se apropie de 300 de puncte de bază (3%).

Regele nu a anunţat oficial dacă acceptă demisia lui Di Rupo, dar a îndemnat cele şase partide care participă la negocieri pentru adoptarea unui buget să ia măsuri pentru evaluarea consecinţelor acestui eşec şi găsirea unei soluţii.

Regele a reamintit de "gravitatea situaţiei actuale", subliniind că protejarea interesului general al tuturor belgienilor esenţial. Şase formaţiuni intenţionau să sprijine viitorul guvern, dar premierul desemnat a demisionat din cauza neînţelegerilor pe buget.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO