Politică

Candidatii la fotoliul de premier - primele semne de intrebare

Candidatii la fotoliul de premier - primele semne de intrebare

Stolojan are, teoretic, patru contracandidati in partid: Emil Boc, Adriean Videanu, Vasile Blaga si Gheorghe Flutur

02.09.2008, 20:16 11

Asadar, Theodor Stolojan (prim-vicepresedinte al PD-L) si Mircea Geoana (liderul PSD) care si-au anuntat candidaturile pentru functia de premier in viitorul guvern, la finele saptamanii trecute, trebuie sa mai treaca de filtrul partidului pentru a fi oficial candidati.
"Nu confirm si nici nu infirm", a raspuns ieri Adriean Videanu (prim-vicepresedinte al PD-L) unei intrebari legate de posibila sa candidatura in partid pentru pozitia de premier.
"Pe 12 septembrie, la Conferinta Nationala anuala (un for extins de conducere - n.n.) veti afla candidatul partidului la functia de premier. Domnul Stolojan este una din solutiile PD-L", a explicat ieri Emil Boc. Asadar, Stolojan este una dintre solutii, nu solutia, aceasta este practic pozitia lui Emil Boc.
S-a pripit Stolojan cand, saptamana trecuta, la Costinesti, si-a anuntat intentia de a fi prim-ministru in eventualitatea in care PD-L va ajunge la guvernare? Boc a refuzat sa comenteze aceasta ipoteza, dar a enumerat potentialii premieri din partea acestui partid, in eventualiatea ca el va ajunge la guvernare. Sunt cinci persoane, potrivit lui Boc: el insusi, Theodor Stolojan, Adriean Videanu, Vasile Blaga si Gheorghe Flutur.
Dintre care va alege Traian Basescu (daca va fi cazul) - pentru ca seful statului este cel care propune Parlamentului un nume pentru pozitia de prim-ministru?
Emil Boc sustine ca decizia va fi a partidului: "Il vom informa si pe presedintele Romaniei dupa ce partidul va lua o decizie".
"Important nu este care dintre noi va conduce echipa, ci ca tot partidul sa fie strans in jurul acestei echipe", comentase anterior Vasile Blaga anuntul lui Stolojan, anume ca doreste sa fie sef al viitorului guvern.
Nici in PSD disputele legate de modalitatea de desemnare a candidatului pentru pozitia de premier nu lipsesc.
Conducerile social-democratilor si a conservatorilor au stabilit ieri organizarea unei reuniuni comune a congreselor celor doua formatiuni pentru desemnarea candidatului la functia de prim-ministru al Aliantei PSD-PC.
Un congres extraordinar, desi nu este obligatoriu in aceasta situatie (potrivit statutului PSD, acesta este convocat dupa alegeri, daca partidul castiga scrutinul), a fost dorit de Mircea Geoana. Acesta cere legitimarea de catre Congres a candidaturii sale la pozitia de prim-ministru, dar unui asemenea scenariu i s-a opus ieri Ion Iliescu, presedintele de onoare al PSD.
Potrivit unor surse din partid, Iliescu ar fi spus ieri intr-o sedinta de partid ca nu este necesara convocarea unui Congres extraordinar, nominalizarea candidatului PSD la functia de premier putandu-se face dupa alegerile parlamentare, asa cum prevede, de altfel, si statutul partidului.
Ion Iliescu a mai sustinut ca, in cazul in care se decide ca propunerea pentru functia de premier sa se faca in cadru oficial inaintea alegerilor parlamentare, sa nu se faca intr-un congres, ci a unei "adunari" care sa aiba alta titulatura decat cea de congres.
PSD a decis totusi convocarea Congresului extraordinar in data de 27 septembrie pentru nominalizarea candidatulului la functia de prim-ministru. Enervarea lui Ion Iliescu a fost vizibila in discutia cu ziaristii. "Mai lasati-ma in pace", a spus el, intrebat fiind despre oportunitatea convocarii Congresului.
De partea lui Geoana s-a situat ieri fostul premier Adrian Nastase.
Potrivit acestuia, decizia organizarii unui Congres extraordinar al partidului depinde de motive de utilitate, existand un argument legat de promovarea imaginii unui partid solidar.
El a mentionat ca, dintr-un punct de vedere, organizarea unui Congres extraordinar ar fi utila pentru ca ar stabili foarte clar care este candidatul PSD la functia de prim-ministru, desi, a adaugat Nastase, sub acest aspect nu sunt probleme, intrucat in afara de Mircea Geoana nu si-a mai anuntat nimeni intentia pentru o asemenea candidatura.
Singur PNL si-a stabilit clar candidatul la pozitia de premier in persoana actualului sef al Guvernului, Calin Popescu-Tariceanu, a carui candidatura a fost validata la finele saptamanii de partid.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO