Politică

CSM reactioneaza dur la acuzatiile ministrului justitiei privind impunitatea magistratilor

22.11.2007, 18:13 12

Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) l-a acuzat ieri pe ministrul justitiei Tudor Chiuariu ca nu cunoaste principiile de functionare a justitiei europene, dupa ce demnitarul a facut afirmatii grave la adresa magistratilor. Chiuariu a spus, intr-un dialog cu presa straina de la Bucuresti ca justitia din Romania sufera de "o stare generala de impunitate" a magistratilor, care "obstructioneaza" reformele si lupta impotriva coruptiei.
Declaratiile ministrului constituie un nou moment controversat dupa razboiul pe care l-a declansat impotriva Directiei Nationale Anticoruptie - prin solicitarea de demitere a procurorului Doru Tulus - si dupa ce a initiat o ordonanta de urgenta, prin care Comisia prezidentiala privind anchetarea ministilor a fost desfiintata. Ministrul Chiuariu era in acel moment in atentia Comisiei in dosarul privind terenurile Postei, in aceeasi situatie aflandu-se si alti ministri liberali.
CSM atrage atentia intr-un comunicat de presa ca "independenta judecatorilor nu este o creatie a legislatiei romanesti, ci este un principiu afirmat de toate statele comunitatii europene in aplicarea prevederilor articolul 6, alineatul 1, din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale".
Acuzatia de "impunitate a magistratilor" dovedeste ca ministrul justitiei ignora masurile de sanctionare adoptate de catre sectiile Consiliului impotriva magistratilor care detin functii de conducere, sustine CSM.
CSM arata ca, in perioada 2006 - 2007, Sectia pentru procurori a dispus revocarea din functiile de conducere a sapte conducatori de unitate, in prezent, pe rolul Sectiei pentru judecatori aflandu-se doua cereri de revocare din functiile de conducere a doi conducatori de instante, pentru management defectuos.
Potrivit Raportului de activitate al Consiliului Superior al Magistraturii pe anul 2006, publicat pe site-ul institutiei, Sectia pentru judecatori a hotarat excluderea din magistratura a trei judecatori. "Magistratii confunda prea des independenta cu lipsa responsabilitatilor", afirmase Chiuariu. "Pana nu demult existau prea putine garantii pentru independenta justitiei. Acum insa, exista o stare generala de impunitate a magistratilor, care, orice ar face, nu risca sa fie exclusi din magistratura", a adaugat ministrul justitiei, citat de AFP. Acest lucru explica "lipsa de credibilitate" a justitiei in ochii opiniei publice si absenta rezultatelor concrete in lupta impotriva coruptiei, denuntata nu doar o data de Comisia Europeana, care va publica in iunie 2008 un nou raport pe tema reformelor din acest domeniu.
Chiuariu a mai acuzat CSM-ul, potrivit Radio France International, ca ia multe decizii sub influenta politica.
Magistratii au replicat insa ieri ca acuzatiile ministrului justitiei au un caracter politic. "Acuzatia adusa Consiliului Superior al Magistraturii, cu privire la pronuntarea unor decizii sub influenta mediului politic, are conotatii strict politice, care nu pot fi sustinute. Hotararile adoptate in Consiliu au caracter colegial si sunt rezultatul votului secret, exprimat de catre membrii sai", mai arata CSM.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO