Politică

Cutremur în Comisia Europeană: Comisarul pentru sănătate a demisionat în urma unei anchete antifraudă

Cutremur în Comisia Europeană: Comisarul pentru sănătate a demisionat în urma unei anchete antifraudă

Autor: Iulian Anghel

16.10.2012, 19:30 771

Comisarul european pentru sănătate şi protecţia consumatorului John Dalli (originar din Malta) a demisionat din Comisia Europeană în cadrul unei anchete a Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF), anunţă astăzi un comunicat al Executivului european.

Ancheta OLAF a pornit în urma unei plângeri primite din partea companiei suedeze,Swedish Match care denunţa faptul că un om de afaceri maltez i-a abordat pe oficialii companiei afirmând că are legături cu Dalli şi, din această poziţie, poate influenţa o propunere legislativă referitoare la produsele pe bază de tutun. Concret, în schimbul unor avantaje financiare, omul de afaceri maltez susţinea că poate contribui la ridicarea interdicţiei de vânzare în UE a "snus" - tutun suedez fabricat de Swedish Match şi consumat în Suedia şi în Norvegia.

Potrivit Comisiei, afacerea nu s-a încheiat, iar OLAF nu putut demonstra o implicare directă a lui Dalli, dar Oficiul a susţinut că reprezentantul Comisiei ştia de demersul compatriotului său.

Dalli a negat acuzaţiile, dar a demisionat, spune el, pentru a nu pune Comisia într-o lumină proastă.

În 1999 un caz de abuz în funcţie în care a fost implicat comisarul de origine franceză Edith Cresson a condus la demisia întregii Comisii Europene.

Cresson şi-a numit un prieten, pe medicul Rene Berthelot, pe o funcţie de cercetare finanţată din bani europeni, deşi el nu avea calificările cerute. În 2006, Curtea Europeană de Justiţie a găsit-o vinovată de abuz în funcţie, iar pedeapsa pe care a primit-o a fost că i s-a retras pensia specială de 30.000 de euro pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO