Politică

Diaspora UDMR, risipita prin Sibiu, Hunedoara si Tulcea

03.07.2003, 00:00 23

Miniparlamentul maghiar (Consiliul Reprezentantilor Unionali - CRU) are, de cateva zile, o noua platorma: Fractiunea Diasporei.
Condusa de deputatul de de Hunedoara Wincler Iuliu, grupul are ca tinta sprijinirea maghiarilor din judetele unde procentul lor este scazut - si deocamdata are reprezentanti din Alba, Hunedoara, Sibiu, Bistrita, Mures si Brasov, dar ii asteapta si pe cei din Tulcea sau Vaslui. "Stiu ca diaspora inseamna altceva, dar nu am gasit un alt cuvant" explica deputatul Wincler. Contestata de radicali pentru faptul ca ar fi uitat de maghiarii din Romania, urmarind doar propriile interese, actuala conducere a Uniunii a trebuit sa se miste repede. Platforma diasporei este, fara indoiala, un raspuns la aceste acuzatii dar, dupa cum explica Wincler ea a avut la baza alte ratiuni: O fundatie din Ungaria care ajuta financiar  UDMR si-a creat, recent, un Consiliu special pentru diaspora din Romania. Mai mult, la nivelul UDMR a fost formata o directie speciala pentru problemele magiarilor din asa zisa diaspora. "Trebuia si o voce politica. In judetele cu un procent mic de maghiari vocea UDMR este putin auzita. Nu suntem reprezentati in structurile locale, la primarii avem ici colo cate un consilier. Deci avem probleme in a ne reprezenta interesele cum ar fi folosirea limbii maghiare", arata Wincler.



Radicalii nu l-au dovedit pe Marko Bela
Cu cateva luni in urma, contestatarii lui Marko Bela in frunte cu Tokes Laszlo, Katona Adam si Toro Tiberiu Tibor au plecat din UDMR si au fondat Initiativa Maghiara din Romania, miscare ce isi propune sa sustina agresiv revendicarile maghiarilor, intre care obtinerea autonomiei  tinutului secuiesc. Daca, initial, se credea ca radicalii din Uniune l-ar putea pune in dificultate pe presedintele Marko s-a vazut, mai apoi, ca protestul lor a fost o furtuna intr-un pahar cu apa. La aceasta a contribuit si faptul ca, fruntasi ai Uniunii care, initial, sustineau punctul de vedere al radicalilor - de pilda senatorul Eckstein Kovacs Peter presedinte al fractiunii Cercul Liberal si Konya Hamar Sandor, presedinte al fractiunii Centrul National Civic din UDMR - s-au razgandit si s-au regrupat in spatele actualului lider.



Opt fractiuni in UDMR
Miniparlamentul UDMR format din 146 de membri este structurat pe doua paliere: unul regional si unul ideologic. Fractiunile regionale sunt, de departe, cele mai puternice. Fractiunea Partium, care reprezinta interesele maghiarilor din judetele din vestul tarii are cea mai mare pondere in CRU. Ei ii urmeaza Fractiunea Secuimii, care reprezinta judetele de centru. Tinerii, politicieni sau nu, sunt grupati in fractiunea Noua Forta. Platformele ideologice sunt Fractiunea Cercului Liberal - care ii grupeaza pe cei cu vederi liberale si fractiunea Crestin-democrata. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO