Politică

Ion Iliescu se prezinta social-democrat in principii

28.01.2004, 00:00 15



Fie ca vorbeste despre demografie, efectele defrisarilor masive sau alimentarea cu apa, despre principiul restauratiei, ori moralitate in politica, presedintele Ion Iliescu afiseaza, invariabil, pozitia social-democratului autentic. Actiunile, sau mai bine spus lipsa acestora, il tin insa departe de imaginea pe care, probabil, vrea sa o cultive. In plus, chiar la nivel declarativ seful statului are unele "scurt-circuite". Aparent accidentale ? Intentionate? Raspunsul difera de la caz la caz. Toate par sa dovedeasca insa ca schimbarea de atitudine a omului politic Ion Iliescu, acum mai echilibrat, dispus sa vorbeasca despre teme care acum cativa ani erau tabu, este doar una formala. Numai in ultimele zile Ion Iliescu a avut mai multe interventii publice cel putin surprinzatoare.



Luni seara, intr-o emisiune televizata a postului public de televiziune, ca un adevarat patriarh al politicii romanesti, Ion Iliescu cerea tuturor partidelor, in special PSD, ca moralitatea sa fie criteriul esential in desemnarea candidatilor pentru alegerile din acest an. "Nu puterea financiara a candidatilor trebuie sa fie un criteriu. Cei care au putere financiara i-as sfatui chiar sa stea deoparte de politica", continua presedintele. Surprinzator insa, in aceeasi emisiune, Iliescu il lauda pe Dumitru Sechelariu, controversatul primar al Bacaului, unul dintre baronii locali ai PSD: "Este un primar bun, un om cu spirit gospodaresc, care a facut foarte mult pentru oras", il recomanda presedintele. Seful statului nu a pus in discutie afacerile controversate pe care Sechelariu le are cu municipalitatea. Singura observatie pe care a facut-o s-a referit la gesturile extravagante ale primarului de Bacau, caruia i-a recomandat mai multa decenta. Atitudinea lui Iliescu fata de Dumitru Sechelariu nu este una particulara. In repetate randuri, Ion Iliescu a vorbit despre moralitatea politica si despre "despartirea afacerilor de politica", insa PSD, partidul sau de suflet, are in functii cheie oameni de afaceri prosperi, care par mai potriviti curentului liberal decat social-democratiei.



In ciuda acestui fapt, principiul "economiei sociale de piata" - atat de drag sefului statului - a facut cariera in discursurile sale politice. La fel ca teza privind "reducerea decalajului intre bogati si saraci", prezenta la tot pasul in discursul presedintelui. Inclusiv ieri, Iliescu a vorbit cu aplicatie despre incurajarea natalitatii si protectia mediului: "O familie tanara, ca sa inceapa sa faca copii, trebuie sa aiba locuinta".



Insa, in privinta cazul adoptiilor internationale si incalcarea de catre guvern a Memorandumului incheiat cu Parlamentul European, Ion Iliescu nu a luat o pozitie transanta. "Romania se afla intre ciocan si nicovala" a fost explicatia presedintelui.



Intr-un registru tematic diferit, seful statului a vorbit detaliat, luni, despre restituirea proprietatilor confiscate de regimul comunist, intr-un discurs in care a aratat ca se impune renuntarea la obiectivele restauratiei in viata politica, economica si sociala. De ce a amestecat seful statului cele doua principii, ramane o necunoscuta. Asa cum surprinzatoare este si problema pe care Iliescu a pus-o in discutie in privinta averii lui Pacepa, fostul sef al spionajului ceusist - cand acesta a cerut restituirea unei averi care se cifra la peste 1 milion de lei (in anii 70, actualizat ar fi cam 3 milioane de dolari), Iliescu si-a pus problema legalitatii surselor acestor bunuri. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO