Politică

Medvedev ameninţă cu un nou Război Rece: Rusia îşi va mări potenţialul nuclear

Medvedev ameninţă cu un nou Război Rece: Rusia îşi va mări potenţialul nuclear

Autor: Mediafax

18.05.2011, 17:29 1353

Preşedintele Dmitri Medvedev a avertizat miercuri că Rusia arputea renunţa la noul tratat de dezarmare nucleară semnat cuStatele Unite, cu riscul revenirii la Războiul Rece, în lipsa unuiacord între cele două ţări cu privire la scutul americanantirachetă, scrie Mediafax.

Dacă Statele Unite continuă să îşi dezvolte proiectul de scutantirachetă în Europa de Est, în pofida protestelor Rusiei, Moscova"va trebui să ia măsuri de retorsiune, lucru pe care preferă să îlevite", a declarat Medvedev, într-o conferinţă de presă laSkolkovo, la periferia Moscovei.

"Ar putea fi vorba, în acest caz, de posibilitatea de a dezvoltapotenţialul ofensiv al capacităţilor noastre nucleare. Va fi unscenariu foarte prost, care ne va face să revenim în epocaRăzboiului Rece", a avertizat el.

Dmitri Medvedev a evocat riscul unei abandonări a tratatuluiruso-american de dezarmare nucleară START, intrat în vigoare anulacesta, în ipoteza în care sistemul de apărare antirachetă înEuropa va fi desfăşurat fără consultarea Rusiei.

Preşedintele rus a făcut aceste declaraţii în prima sa mareconferinţă de presă, transmisă de televiziunile ruseşti şiorganizată la Centrul de inovare Skolkovo, de la periferiaMoscovei.

"Am dori ca dezvoltarea sistemului antirachetă să se supună unorreguli clare", a subliniat Medvedev, insistând pe necesitateaimplicării Rusiei la discuţii. "Invitaţi-ne să cooperăm!", a spusel.

Rusia doreşte să fie parte cu drepturi egale la sistemul deapărare antirachetă din Europa. Occidentalii încă nu au răspunssolicitării Rusiei, dând asigurări că sistemul nu este îndreptatîmpotriva Moscovei.

De la 3 mai, când a fost semnat un acord între SUA şi Româniapentru instalarea unor elemente antirachetă în această ţară, Rusiacere ca Statele Unite să garateze că aceste instalaţii nureprezintă o ameninţare pentru capacităţile nucleare ruse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO