Politică

Ministrul justitiei si procurorii anticoruptie se razboiesc pe terenul Postei

11.09.2007, 19:15 15

Informatiile ca numele ministrului justitiei Tudor Chiuariu ar aparea intr-un dosar al Directiei Nationale Anticoruptie privind afacerile Postei Romane au dat nastere unei noi batalii intre demnitarul liberal si institutia condusa de Daniel Morar.
DNA il acuza pe ministrul justitiei ca a facut presiuni asupra procurorilor anticoruptie si aduce drept proba un raport al inspectorilor Consiliului Superior al Magistraturii care urmeaza sa fie dezbatut de plenul institutiei, in care se arata ca Tudor Chiuariu (30 de ani) ar fi exercitat o "anume presiune asupra conducerii administrative a DNA". CSM subliniaza insa ca activitatea Directiei nu a fost afectata de disputa dintre Chiuariu si Morar, care in primavara au avut mai multe schimburi de replici in emisiuni televizate.
Morar a fost propus pentru functia de procuror general al Directiei Nationale Anticoruptie de fostul ministru al justitiei, Monica Macovei, care se afla in conflict cu mai multi reprezentanti ai conducerii liberale.
De asemenea, se arata in raportul inspectorilor CSM, s-a constatat o "simultaneitate a interventiilor telefonice ale ministrului justitiei cu momentul rezolvarii unor dosare importante". DNA a confirmat ieri ca are in lucru din luna aprilie un dosar care se refera la legalitatea unor achizitii realizate de Compania Posta Romana, precum si cu privire la legalitatea unor asocieri ale acestei institutii sau ale angajatilor sai in diferite firme. Cercetarile presupun si verificarea imprejurarilor in care au fost emise avizele de legalitate de catre Ministerul Comunicatiilor si Ministerul Justitiei pentru constituirea terenului Postei - definit ca proprietate publica a statului - ca aport la capitalul social al unei firme private.
Numele lui Chiuariu, care a devenit ministru al justitiei la inceputul lui aprilie, nu apare pe HG, insa el a semnat avizul de legalitate. DNA nu a dat publicitatii alte amanunte, aratand ca este vorba despre un dosar in desfasurare. Potrivit unor informatii din presa, directorul directiei de avizare a actelor normative din Ministerul Justitiei Alina Vrabie a demisionat in luna aprilie, pentru ca nu a fost de acord sa avizeze hotararea de guvern.
Tudor Chiuariu sustine ca avizarea HG prin care terenul Postei din Calea Victoriei 133-135 a trecut in proprietatea privata a statului a fost facuta cu respectarea prevederilor legale. Chiuariu a precizat ca a solicitat opinia unui consilier dupa ce documentatia primita din partea Ministerului Finantelor indica faptul ca terenul respectiv nu s-ar fi aflat in proprietatea publica a statului. "Am mai cerut o opinie de la un consilier al ministrului si am avizat actul in baza acelei opinii. Am avut de ales intre doua opinii si am preferat-o pe aceasta din urma. Ultimul cuvant imi revine intotdeauna mie", a spus Chiuariu.
Dosarul in cauza este instrumentat, potrivit mass-media, de procurorul Doru Tulus, cel pentru care Chiuariu ceruse revocarea din functie, la cateva saptamani dupa ce devenise ministru, invocand ca nu este competent. Insa conducerea DNA sustine ca ministrul justitiei dorea sa-l indeparteze pe Tulus, deoarece acesta instrumenta dosare importante ale unor lideri PNL. CSM a dispus o ancheta la sectia pe care o conduce procurorul Tulus, insa aceasta nu este inca finalizata.
Dupa ce Chiuariu a cerut demiterea lui Tulus, cele doua institutii au intrat in conflict care a culminat in timpul campaniei referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu. Morar l-a acuzat pe Chiuariu ca i-ar fi cerut sa nu iasa cu dosare importante in presa in timpul campaniei si ca ar fi solicitat sa fie informat cu privire la continutul comunicatelor de presa ale DNA inainte ca acestea sa fie solutionate. Chiuariu a negat acuzatiile, insa CSM a declansat ancheta ale carei concluzii urmeaza sa fie dezbatute de catre magistrati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO