Politică

Ministrul muncii: Aproape nicio ţară din Europa nu este atât de xenofobă ca Olanda

Ministrul muncii: Aproape nicio ţară din Europa nu este...

Autor: Iulian Anghel

10.09.2013, 14:21 2610

Într-un interviu pentru publicaţia olandeză Trouw, ministrul român al muncii Mariana Câmpeanu spune că Olanda a devenit “rasist㔠şi că teama olandezilor faţă de o imigraţie masivă a românilor şi a bulgarilor după eliminarea, în UE, a restricţiilor pe piaţa muncii este “exagerată”.

Mariana Câmpeanu s-a aflat ieri la Haga la un summit privind migraţia forţei de muncă, într-o vreme în care deschiderea graniţelor pentru muncitorii români şi bulgari, la 1 ianuarie 2014, provoacă polemici aprinse în Olanda.

Ministrul român a opinat că nu ar fi rău ca mass-media olandeză să arate mai degrab㠓contribuţia europenilor din est la dezvoltarea economiei olandeze” decât să sublinieze nivelul infracţionalităţii românilor din Olanda.

“Aproape nicio ţară în Europa nu este atât de xenofobă ca Olanda”, a spus ministrul român.

Olanda s-a opus şi se opune aderării României la spaţiul Schengen şi, în ultima vreme, ar vrea amânarea deschiderii pieţei muncii pentru români şi bulgari, obligatorie de la 1 ianuarie 2014.

Ieri, în timp ce la Haga se desfăşuta summit-ul referitor la deschiderea pieţei muncii, liderul Partidul Libertăţii (PVV, extremă dreapta) Geert Wilders a protestat  la Ambasada României de la Haga faţă de deschiderea frontierelor olandeze pentru muncitori români şi bulgari, după cum a relatat site-ul NLTimes.nl, preluat de Mediafax.

Wilders a venit la ambasadă să înmâneze o scrisoare în care şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la venirea a românilor şi bulgarilor, care vor putea munci începând de la 1 ianuarie 2014 fără restricţii pe piaţa olandeză. El a fost primit la ambasadă.

Liderul extremist a venit la Ambasada României cu un indicator rutier pe care se putea citi mesajul "Accesul interzis" în olandeză şi română. Acestuia nu i s-a permis să intre în ambasadă cu indicatorul. Când a sosit la sediul ambasadei, el a plasat semnul pe stradă, în faţa misiunii româneşti.

Wilders a declarat că la Haga are loc un "summit privind migrarea UE", a cărui temă centrală priveşte locurile de muncă ce atrag imigranţi.

Ministrul olandez pentru Afaceri Sociale Lodewijk "Asscher să vină de la summitul european şi să spună că ne-am răzgândit şi că românii şi bulgarii nu sunt bineveniţi în Olanda după 1 ianuarie" 2014, a declarat Wilders. Populaţia olandeză este îngrijorată, aproape trei sferturi afirmă că se teme de o creştere a nivelului infracţionalităţii şi a presiunii asupra pieţei muncii, a apreciat liderul PVV.

În replică, şeful campaniei pentru alegerile europene în cadrul Partidului Poporului pentru Libertate şi Democraţie (VVD, liberal), eurodeputatul Hans van Baalen, l-a criticat pe Wilders. El a declarat că a privit protestul PVV la Ambasada României cu jenă.

"Aproape că m-am aşteptat să aud sloganul «Românii, afară». Nu este absolut deloc modul în care ar trebui să ne tratăm în Europa".

În opinia lui van Baalen, Wilders îi insultă pe români şi nu înţelege că o creştere economică îi ajută atât pe români, cât şi pe olandezi în Europa.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO