Politică

Mitrea face opozitie formulei de conducere propusa de Nastase

11.02.2005, 00:00 11

In PSD au aparut ieri primele contestatii fata de viitoarea formula de conducere, propusa miercuri seara de Adrian Nastase, potrivit careia partidul va fi coordonat de un presedinte, un presedinte executiv, un secretar general si 5-7 vicepresedinti. Miron Mitrea, unul dintre cei mai influenti vicepresedinti ai PSD, este impotriva aceastei formule de conducere. Si sustine ca nu este singurul.
"Exista puncte de vedere destul de diferite, mai ales in teritoriu. Sunt colegi care spun ca nu este nevoie de trei oameni in fruntea partidului. Altii, din contra, sustin ca e bine ca la Congres sa fie alesi cei trei oameni pentru ca ar avea mai multa legitimitate", a declarat Mitrea. El a spus ca varianta propusa miercuri seara de Adrian Nastase la Biroul Executiv Central al partidului este doar o propunere, calificata de Miron Mitrea drept "interesanta", care insa urmeaza sa fie analizata de filialele din teritoriu.
Personal, Mitrea a aratat ca nu este de acord cu formula presedinte, presedinte executiv si secretar general. El pledeaza pentru o formula mai simpla de conducere din care sa faca parte presedintele partidului si 5 vicepresedinti. Altfel spus, din varianta preferata de Miron Mitrea lipsesc functiile de presedinte executiv - pentru care va candida Adrian Nastase, potrivit unor surse din partid - si secretar general, pentru care se pare ca se va inscrie Octav Cozmanca.
 Miron Mitrea si-a declarat ieri sustinerea pentru Ion Iliescu la presedintia PSD, optiune facuta publica, de altfel, de mai multe ori in ultimele saptamani. In ceea ce priveste rolul pe care ar trebui sa-l aiba in conducerea partidului Adrian Nastase, actualul presedinte, Mitrea a ezitat sa se pronunte. "Ma voi pronunta dupa ce voi vedea cum va fi modificat statutul PSD", a raspuns Mitrea.
Varianta de conducere a PSD in formula presedinte, presedinte executiv, secretar general si 5-7 vicepresedinti a fost propusa miercuri Biroului Executiv Central de catre Adrian Nastase. Propunerea vine la finalul mai multor intalniri intre liderii de la Bucuresti cu filialele si alesii locali ai PSD si, se pare, in urma unor negocieri intre Adrian Nastase si Ion Iliescu.
Astfel, potrivit unor surse din partid, la functia de presedinte "plin" al PSD va candida Ion Iliescu, se pare, fara contracandidati. La functia de presedinte executiv aspira Adrian Nastase. Oficial, nici unul dintre cei doi lideri nu si-au anuntat candidaturile.
Important este, in acest context, care vor fi atributiile presedintelui, respectiv presedintelui executiv si pana unde poate merge puterea de decizie a fiecaruia. Surse din PSD afirma ca presedintele va avea ca atributie coordonarea politica a partidului in timp ce presedintele executiv va coordona, practic, "guvernul din umbra" al partidului. Este vorba despre departamentele PSD alcatuite pe domenii asemenea ministerelor, departamente care sa monitorizeze si sa sanctioneze atunci cand este cazul actiunile guvernamentale.
Va fi important, de asemenea, de vazut cati dintre actualii vicepresedinti - acum 17 la numar - isi vor mai pastra functiile de conducere in conditiile in care in conducerea partidului vor ramane 5-7 asemenea functii.
 Este vorba despre o chestiune inca in discutie insa cu multe sanse de reusita. Noua conducere a PSD va fi aleasa la Congresul convocat de Biroul Executiv Central in perioada 22-23 aprilie. Pana atunci vor avea loc alegeri la niveul organizatiilor locale ale partidului.
Sedinta Biroului Executiv (BEX) de miercuri seara pare sa fi consolidat pozitia in partid a lui Ion Iliescu, care in ultima luna a atras de partea sa mai multi vicepresedinti ai partidului care i se impotriveau imediat dupa alegeri.
La BEX, for de conducere largit, a fost votat si astfel asumat discursul foarte critic la adresa conducerii partidului sub mandatul lui Nastase, tinut de Ion Iliescu. Fondatorul PSD a declarat ca el a cerut BEX sa voteze analiza pe care a prezentat-o pentru a vedea daca este acceptat ca atare.
In analiza prezentata miercuri seara Iliescu a criticat strategia de imagine a partidului, gresita, din punctul sau de vedere intrucat a promovat imaginea unui singur om, folosirea parghiilor puterii de catre unii membri ai PSD in interes personal ceea ce a dus la aparitia baronilor locali, relatia cu presa, politica de racolare a primarilor, despre care a spus ca a adus mai multe ponoase partidului.  mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO