Politică

Miza plafonarii indemnizatiilor pentru mame: 200 mil. euro

28.12.2008, 17:35 46

Statul ar plati cu 200 de milioane de euro (800 de milioane de lei) in plus in cazul in care ar majora indemnizatiile pentru cresterea copilului la 85% din salariul brut al mamelor, arata un calcul realizat de fostul ministru al muncii, Mariana Campeanu, pe baza datelor din 2008. Anul acesta sumele care se vor plati pentru acest ajutor social sunt de circa 325 de milioane de euro (1,3 miliarde de lei), potrivit unei estimari a ZF.

Legea privind majorarea indemnizatiilor la 85% din salariul brut (dar nu mai putin de 600 de lei lunar, cat este acest ajutor in prezent), care a fost promulgata de presedintele Traian Basescu la sfarsitul lunii octombrie si ar trebui sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2009, a starnit dispute aprinse in ultima saptamana. Noul ministru al muncii, Marian Sarbu, a anuntat ca ar putea plafona indemnizatiile la 2-3 salarii medii pe economie. Inca nu este limpede ce suma ar economisi statul in cazul aplicarii acestei plafonari.

Fostul ministru al muncii, Mariana Campeanu, spune ca in scenariul in care legea ar fi fost aplicata in tot anul 2008, ea ar fi condus la o crestere a sumelor alocate de stat pentru indemnizatiile mamelor cu aproximativ 200 de milioane de euro (800 de milioane de lei).

“Potrivit unui calcul pe care le-am facut, circa 20.000 de mame ar fi primit indemnizatii de 85% din salariul brut, daca s-ar fi aplicat legea, iar efortul financiar era de peste 800 de milioane de lei in plus. Am avut discutii cu noul ministru al muncii si am propus plafonarea indemnizatiilor la circa trei salarii medii pe economie, deoarece am avut si mame cu venituri de 400.000 de lei pe an, ceea ce ar fi presupus un efort foarte mare de la buget pentru indemnizatie, dar nu stiu ce solutie ar putea adopta noul guvern”, sustine Campeanu.

Potrivit datelor Ministerului Muncii, in perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2008 s-au platit indemnizatii pentru cresterea copilului in valoare de aproape un miliard de lei catre aproape 181.000 de mame lunar, in medie, ceea ce inseamna ca in tot anul s-ar putea plati peste 1,3 miliarde de lei. Daca ar fi functionat majorarea la 85% din salariul brut lunar, suma alocata acestui ajutor ar fi crescut la 2,1 miliarde de lei.

In alta ordine de idei, Campeanu a precizat ca anul viitor bugetul asigurarilor sociale de stat ar putea fi finantat cu 1,2 miliarde de lei de la bugetul de stat, fata de circa 800 de milioane de lei anul acesta.

“Nu stim inca veniturile la bugetul asigurarilor sociale in 2009, pentru ca nu se stiu exact efectele crizei. Noi am previzionat o crestere a veniturilor, dar am luat in calcul o crestere economica de 7%, care este foarte posibil sa nu aiba loc”, a mai spus Campeanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO