Politică

Parlamentul European incepe in forta o noua legislatura

12.07.2009, 19:52 41

Noul Parlament European, ale carui competente vor fi extinse in curand, devenind cel mai puternic Legislativ European de la infiintarea acestui for, isi va incepe maine, la Strasbourg, cei cinci ani de legislatura.
Mandatul noului Legislativ incepe in forta si chiar dintru inceput acesta si-a manifestat intentiile de a deveni o putere adevarata intre celelalte doua puteri care reprezinta stalpii de sprijin ai UE - Comisia Europeana si Consiliul European (sefii de state si de guverne).
Contracarand planurile actualului sef al Executivului European, JosŽ Manuel Barroso, candidat fara rival la propria succesiune, ales de liderii UE, eurodeputatii au refuzat sa il confirme pentru un al doilea mandat in sesiunea lor inaugurala din 14-16 iulie.
Sedinta plenara a celor 736 de noi parlamentari va avea ca obiectiv ale-gerea propriului presedinte - functie pentru care este favorit fostul premier polonez Jerzy Buzek - precum si a vicepresedintilor, apoi repartizarea eurodeputatilor in cadrul comisiilor tematice.
Reconfirmarea fostului premier portughez Barroso, al carui bilant la conducerea Comisiei Europene este controversat, a fost amanata pentru toamna. Aceasta a fost insa con-ditionata de prezentarea unui program politic detaliat si convingator, cerut de socialisti si liberali. Familia sa politica nu dispune singura de o majoritate suficienta pentru a-l confirma si trebuie sa isi gaseasca aliati.
Refuzand sa li se impuna un ca-lendar, majoritatea membrilor Parla-mentului refuza, asadar, sa fie o simpla camera de inregistrare a propunerilor Comisiei Europene (care initiaza legi si vegheaza la respectarea lor) si a Consi-liului celor 27 de state (care se pronunta asupra textelor in paralel cu Parla-mentul).
"Parlamentul isi asuma putin cate putin rolul" reprezentantului cetate-nilor europeni care l-au ales, constata Julia de Clerck-Sachsse, analist al Cen-trului pentru studii politice europene.
Precedenta echipa parlamentara s-a remarcat deja respingand, in 2004, alegerea italianului Rocco Buttiglione in functia de comi-sar european pen-tru justitie, nemul-tumita de viziunile sale, considerate retrograde, privind homosexualitatea.
Ea a jucat un rol esential in corectarea textelor, cum ar fi "directiva Bol-kenstein" privind li-beralizarea servi-ciilor, care a declansat importante dezbateri.
"Parlamentul isi anticipeaza deja noile competente", apreciaza cerce-tatoarea.
Tratatul de la Lisabona, care ar urma sa permita UE sa functioneze mai eficient in 27 de membri, este sustinut cu fermitate de Parlament. Daca va fi ratificat de toate tarile membre, irlan-dezii urmand sa se pronunte asupra textului la 2 octombrie, prin referen-dum, acesta ii va permite sa fie aproape la egalitate cu Consiliul Uniunii Europene (ministrii statelor membre reuniti pe domenii de activitate).
Numarul domeniilor sale de actiune se va dubla in acest caz. Eurodeputatii, care in prezent sunt doar consultati in proiectele din domeniul agriculturii, pescuitului sau in unele dosare de justitie, vor putea cu adevarat sa le modifice.
"Este bine ca Barroso sa fie contestat (...) si sa fie fortat sa prezinte un program politic. Dar a-l contesta fara alternative, nu are acelasi impact", sustine Julia de Clerck-Sachsse.
Socialistii europeni, a doua forta din Parlamentul European dupa conservatori si marii perdanti ai alegerilor europene din iunie, nu au pre-zentat niciun can-didat alternativ.
Numai ecolo-gistii si unii liberali nu si-au pierdut de-finitiv speranta ca vor putea propune o candidatura rivala pentru cea a lui Barroso pana in toamna.
Socialistii (cu 184 de locuri) tocmai si-au reinnoit pactul incheiat cu popularii (265 de mandate) pentru a-si imparti mandatul de presedinte al Parlamentului European pentru acest mandat, aruncand umbre de indoiala asupra vointei lor reale de opozitie parlamentara.
Maine, Parlamentul isi va alege pentru prima data un presedinte din Est, conservatorul Buzek. Dupa doi ani si jumatate, socialistii isi vor numi, la randul lor, un presedinte, probabil pe germanul Martin Schultz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO