Politică

PD-L si PSD isi vor imparti ministerele "la pachet"

PD-L si PSD isi vor imparti ministerele "la pachet"

Decretul de desemnare a lui Stolojan ca premier a fost publicat in Monitorul Oficial. Stolojan mai are noua zile sa-si prezinte guvernul in Parlament

11.12.2008, 19:24 18

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a reusit, in cadrul negocierilor PSD-PD-L, sa impuna modificarea Legii CSA (Consiliul Suprem de Aparare a Tarii), astfel incat presedintele Senatului, functie pe care acesta ar urma sa o ocupe in viitoarea legislatura, sa devina si vicepresedinte in CSAT, potrivit unor surse social-democrate.

Pe langa functia de presedinte al Senatului, Geoana a reusit sa impuna si modificarea Legii de organizare a CSAT, astfel incat presedintele Senatului sa devina, automat, vicepresedinte al CSAT, adica "al doilea om in CSAT", au mai aratat sursele mentionate.
Sursele mentionate au precizat, citate de Mediafax, ca Geoana va prelua, in urma negocierilor PSD-PD-L, functia de presedinte al Senatului, devenind astfel "al doilea om in stat".
In actuala Lege de organizare a CSAT se precizeaza ca seful statului indeplineste functia de presedinte al CSAT, in timp ce functia de vicepresedinte revine premierului.
Daca Geoana nu ar fi impus modificarea Legii de organizare a CSAT, atunci, in baza actualei intelegeri PSD-PDL, Traian Basescu, in calitate de presedinte, ar fi detinut si functia de presedinte al CSAT, in timp ce Theodor Stolojan, in calitate de premier, ar fi detinut si functia de vicepresedinte al CSAT.
Potrivit surselor mentionate, Geoana are in vedere ca CSAT sa functioneze similar perioadei in care Nicolae Vacaroiu era premier. Astfel, Geoana a tinut sa-si asigure aceasta pozitie in cadrul CSAT - de vicepresedinte - intrucat acolo vor fi prezentate informatii din zona serviciilor secrete cu privire la activitatea ministrilor, el putand avea acces astfel la informatii privind activitatea propriilor ministri PSD.
Sursele respective au mai aratat ca, intr-o astfel de functie, Geoana ar putea impiedica decizii ale CSAT care nu ar conveni PSD, intrucat deciziile in CSAT se iau prin consens.
In privinta ministerelor, PSD si PD-L au discutat ieri intr-o intalnire tehnica modalitatea de impartire a ministerelor, pe principiul "perechilor de portofolii", partidul care opteaza pentru unul dintre cele doua ministere din pachet nemaiavand dreptul sa il solicite si pe celalalt, iar negocierile efective incep sambata.
Pentru aceasta au fost stabilite mai multe pachete de ministere.
Astfel, in baza acestui principiu, partidul care decide sa preia Ministerul de Interne, va trebui sa renunte la Ministerul de Justitie. Pe acelasi principiu, Ministerul Mediului merge la pachet cu Ministerul Dezvoltarii Regionale, social-democratii si democrat-liberali urmand sa decida care partid ia fiecare dintre cele doua portofolii.
Alte pachete includ Ministerul de Externe si pe cel al Apararii, Ministerul Sanatatii cu cel al Educatiei.
Ministerul de Finante merge la pachet cu Ministerul Economiei, iar Transporturile cu Agricultura.
Potrivit unor surse din PSD, discutiile privind impartirea efectiva a ministerelor vor incepe sambata intre delegatiile politice ale celor doua formatiuni.
Pana atunci, echipele tehnice lucreaza si la forma finala a programului de guvernare, pe baza "Parteneriatului pentru Romania".
Pe de alta parte, liberalii au discutat in ultimele zile cu democrat-liberalii despre o eventuala colaborare parlamentara, dar si despre sustinerea unui eventual guvern minoritar PDL-UDMR, care s-ar putea forma din cauza neintelegerilor PD-L-PSD, au declarat ieri surse liberale.
Sursele din PNL au precizat ca liberalii au fost contactati de o parte din liderii PD-L care le-ar fi propus, initial, continuarea negocierilor si o "cooptare la guvernare", lasandu-i pe liberali sa inteleaga ca nu au ajuns la o intelegere clara cu PSD pentru formarea noului guvern.
Potrivit surselor citate, discutiile cu PD-L au continuat si dupa ce PD-L si PSD au anuntat oficial ca vor forma viitorul guvern, dar ca in ultimele zile unora dintre lideri li s-au propus telefonic diverse variante de colaborare.
"Pedelistii ne-au propus o cooptare la guvernare. Noi nu vrem sa participam la guvernare, dar am prefera sa avem o colaborare si o sustinere a noului Guvern in Parlament", au afirmat mai multe surse, citate de Mediafax, mentionand ca liberalii nu sunt inca dispusi sa inceapa negocierile in acest sens.
In plus, acestea au afirmat ca printre liderii PD-L care au sunat la PNL se numara Gheorghe Flutur si Ioan Oltean.
Pe de alta parte, unii lideri PNL au afirmat ca aceste "propuneri" venite din partea PD-L sunt menite sa "forteze mana PSD", care ar putea ceda mai mult la negocierile pe ministere.
Sursele citate au spus ca liberalii ar prefera varianta sustinerii guvernului minoritar din Parlament, pentru a putea avea un control asupra celor de la putere.
Liberalul Adrian Iorgulescu a declarat ca exista tatonari din partea PD-L, fara a mentiona ce fel de propuneri au fost facute.
"Au fost tatonari din partea democrat-liberalilor. Ni s-au facut, 'cu voci de sirena', propuneri si unii lideri PNL au fost contactati de
PD-L", a spus Iorgulescu.
 
Variante pentru viitorul Guvern
 
Partidele spun ca nu au ajuns sa negocieze portofolii, dar in interiorul PD-L si PSD se fac scenarii pentru viitorul Cabinet, iar pentru fiecare portofoliu sunt vehiculate mai multe nume din ambele partide.
  • Prim-ministru: Theodor Stolojan
  • Vicepremier: Ilie Sarbu (PSD), Dan Nica (PSD)
  • Ministrul economiei: Adriean Videanu (PD-L), Iulian Iancu (PSD)
  • Ministrul de finante: Mihai Tanasescu (PSD), Ionut Popescu (PD-L)
  • Ministrul afacerilor externe: Titus Corlatean (PSD)
  • Ministrul justitiei: Monica Macovei (sustinuta de PD-L), Cristian Diaconescu (PSD), Victor Ponta (PSD)
  • Ministrul apararii: Mihai Stanisoara (PD-L)
  • Ministrul de interne: Vasile Blaga (PD-L)
  • Ministrul sanatatii: Florian Popa (PSD)
  • Ministru agriculturii: Valeriu Steriu (PSD), Gheorghe Flutur (PD-L)
  • Ministrul mediului: Sulfina Barbu (PD-L), Rovana Plumb (PSD)
  • Ministrul dezvoltarii regionale: Adriean Videanu (PD-L)
  • Ministrul transporturilor: Miron Mirea (PSD), Radu Berceanu (PD-L)
  • Ministrul educatiei: Ecaterina Andronescu (PSD), Mircea Miclea (PD-L), Catalin Croitoru (PD-L)
  • Ministrul muncii: Marian Sarbu (PSD)
  • Ministrul comunicatiilor: Dan Nica (PSD)
  • Ministrul turismului: Roberta Anastase (PD-L)
  • Ministrul culturii: Raluca Turcan (PD-L), Theodor Paleologu (PD-L), Sever Voinescu (PD-L)
  • Ministrul tineretului si sportului: Nicolae Banicioiu (PSD), Monica Iacob Ritzi (PD-L), Octavian Belu (PD-L)
  • Ministrul pentru relatia cu Parlamentul: Anca Boagiu (PD-L)
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO