Politică

Peste trei sferturi dintre romani sunt impotriva alegerilor anticipate

06.12.2002, 00:00 5

Dupa ce mai bine de o luna liderii politici au adus argumente pro si contra convocarii alegerilor anticipate, ieri au primit primul feed-back din partea electoratului. Trei sferturi dintre romani nu sunt de acord cu organizarea alegerilor anticipate. Insa, daca vor avea loc alegeri parlamentare si prezidentiale duminica viitoare, PSD si Adrian Nastase ar fi castigatori, releva un sondaj CURS, dat ieri publicitatii. O alta concluzie a sondajului arata ca prim-ministrul este personalitatea politica in care romanii au cea mai mare incredere (60%) desi partidul pe care il conduce, PSD, este considerat de o treime dintre cei chestionati, formatiunea cu cei mai multi oameni corupti.
Trei sferturi dintre romani sunt impotriva convocarii alegerilor anticipate. Doar 15% sustin organizarea alegerilor parlamentare anul viitor, cu un an mai devreme decat termenul constitutional, releva sondajul CURS.
Totusi, in cazul in care ar fi organizate alegeri parlamentare anticipate, 60% dintre cei chestionati cred ca acestea vor fi castigate de PSD, 6% - PRM, 6% - PNL, 3% - PD, 1% - alt partid, iar aproape un sfert dintre cei chestionati, 24%, nu stiu sau nu raspund.
Sondajul a fost realizat in perioada 27 noiembrie - 2 decembrie, la comanda Fundatiei Societatea Civila, pe un esantion de 1.069 de persoane in varsta de peste 18 ani, din sapte provincii istorice si din Bucuresti. Eroarea tolerata este de 3%.

Na-  cel mai cinstit, PSD - cel mai corupt
Unul dintre paradoxurile sondajului CURS este faptul ca premierul Adrian Nastase este personalitatea politica in care romanii au cea mai mare incredere, 60%, dar, in acelasit timp, o treime dintre cei chestionati, 33%, considera ca PSD este partidul cu cei mai multi oameni corupti.
In topul increderii in personalitatile politice, sondajul arata ca premierul este urmat de Theodor Stolojan, personalitate politica in care au incredere multa si foarte multa 54%  dintre romani.. Pe locul trei se situeaza presedintele Ion Iliescu, care se bucura de multa si foarte multa incredere din partea a 51% dintre romani. Sondajul ii plaseaza pe urmatoarele locuri in topul increderii in personalitatile politice pe Traian Basescu - 42%, CV Tudor - 23%, Victor Ciorbea - 17%, Dan Voiculescu - 11%, Marko Bela - 10%.
In ceea ce priveste coruptia, PSD este urmat la mare distanta de PRM si PNtCD, despre care 5% dintre subiecti afirma ca au cei mai multi corupti, PNL - 3%, PD - 2%, UDMR - 1%.
Aproape o treime dintre cei chestionati, 29%, sustin ca toate partidele sunt corupte, iar 22% nu stiu sau nu raspund.
Majoritatea romanilor, 53%, cred ca dintre premierii de dupa 1990, actualul sef al Guvernului, Adrian Nastase, a facut cel mai mult pentru oameni, iar 35% dintre subiectii sondajului cred ca Nastase este cel mai cinstit prim-ministru post-revolutionar.
Premierul este urmat de Theodor Stolojan, ale carui realizari sunt apreciate de 20% dintre cei chestionati, el fiind considerat cinstit de 32% dintre acestia.
Locul trei, in topul realizarilor, este impartit intre Petre Roman si Mugur Isarescu, cu cate 8%, urmati de Victor Ciorbea - 5%, Nicolae Vacaroiu - 4%, Radu Vasile - 2%.
Nastase si Stolojan sunt urmati in topul celor mai cinstiti premieri de Victor Ciorbea - 12%, Mugur Isarescu - 11%, Petre Roman - 6%, Nicolae Vacaroiu si Radu Vasile cu cate 2%.

Aproape jumatate dintre romani, nehotarati sau nu ar vota
Desi nu sunt partizani ai alegerilor anticipate, sondajul CURS arata ca daca duminica ar avea loc alegeri parlamentare si prezidentiale, PSD si Adrian Nastase ar fi castigatori. Dar, barometrul releva un procent foarte mare al nehotaratilor si al celor care nu ar merge la vot.
Potrivit sondajului, in cazul alegerilor parlamentare, aproape jumatate, 44%, dintre subiecti sunt nehotarati sau nu ar vota, iar dintre cei care s-ar prezenta la vot, 48% ar opta pentru PSD, 14% - PRM, 14% - PNL,  9% - PD, 7% - UDMR,  3% - PNtCD, 3% - PUR, 1% - UFD, 1% - alte partide.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO