Politică externă

Abu Abbas, unul dintre cei mai temuti teroristi, a murit

11.03.2004, 00:00 42



Unul dintre cei mai temuti teroristi din lume Abu Abbas a murit luni intr-o inchisoare din Irak. Cautat vreme de 18 ani pentru ca a organizat in 1985 o luare de ostateci pe pachebotul italian Achille Lauro, Mohammd Abbas, care purta numele de razboi Abu Abbas a fost capturat in aprilie 2003 in Irak, la o saptamana de la caderea regimului lui Saddam Hussein. Abu Abbas a fost liderul Frontului pentru Eliberarea Palestinei (FEP), trecut de SUA si Uniunea Europeana pe lista organizatiilor teroriste. FEP a acuzat ieri SUA ca l-au asasinat pe liderul ei. Nazem Yossef, membru al biroului politic al FEP a declarat ca lui Abu Abbas, care suferea de inima, i-a fost intrerupta medicamentatia si astfel a murit. Organizatia pentru Eliberarea Palestinei (OEP) a lui Yasser Arafat a cerut o ancheta internationala. Presedintele Autoritatii Palestiniene, Yasser Arafat l-a omagiat ieri pe Abu Abbas, spunand despre el ca este "un martir", si "un luptator exceptional." SUA au anuntat ca autopsia liderului FEP va fi facuta de o echipa de medici americani.



Abu Abbas s-a nascut in 1948 in apropiere de Haifa, nordul Israelului. Era in colimatoriul justitiei americane de 18 de ani. Pe 7 octombrie 1985 un comando al FEP format din patru oameni a capturat pachebotul italian Achille Lauro, cu 450 de oameni la bord. In cursul operatiunii de luare de ostateci care a durat trei zile oamenii lui Abu Abbas l-au ucis pe cetateanul american, evreu de origine, Leon Klinghoffer, si i-a aruncat corpul in Marea Mediterana. Comandoul cerea eliberarea a 50 de prizonieri palestinieni din inchisorile israeliene. Ca urmare a acestui atac, Abu Abbas a fost condamnat in lipsa la inchisoare pe viata de justitia italiana. El a mai fost facut responsabil pentru tentativa de a debarca 12 palestinieni inarmati, in mai 1990, pe o plaja din Tel Aviv. Tentativa a fost zadarnicita de armata israeliana, dar episodul a dus la ruperea dialogului dintre administratia americana si palestinieni. Atunci Congresul american a acuzat OEP-ul lui Yasser Arafat ca finanteaza FEP. Dialogul dintre autoritatile americane si palestinieni nu au fost reluate decat in 1992, dupa acordurile de la Oslo privind crearea unui stat palestinian. Abu Abbas s-a ascuns multa vreme in Tunis dupa care la inceputul anilor '90 s-a refugiat in Irak.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO