Politică externă

Britanicii se tem degeaba de imigranti, cred oficialii romani

Britanicii se tem degeaba de imigranti, cred oficialii romani

Secretarul de stat in MIE, Leonard Orban, crede ca valul de imigranti romani va fi mai mic decat estimeaza autoritatile britanice

16.08.2006, 19:25 14

Autoritatile de la Bucuresti au calificat drept nejustificate temerile autoritatilor britanice in privinta numarului mare de cetateni romani care ar putea merge sa munceasca in Regatul Unit.
Dezbaterile privind imigratia au devenit din ce in ce mai aprinse in Marea Britanie dupa ce diferite studii ale ministerului de interne britanic, condus de John Reid, arata ca tara nu este pregatita pentru a-i primi pe romanii si bulgarii care ar urma sa invadeze piata muncii dupa aderarea celor doua tari la Uniunea Europena, cel mai devreme la 1 ianuarie 2007. Conform datelor aparute in presa britanica, intre 60.000 si 150.000 de romani si bulgari s-ar putea indrepta catre Marea Britanie doar in primul an de la aderare.
Parlamentarii laburisti fac presiuni asupra lui Reid sa ia masurile necesare pentru a putea limita numarul imigrantilor din Romania si Bulgaria, existand chiar propuneri de inchidere a granitelor pentru acestia. Frank Field, parlamentar laburist, este de parere ca imigratia are efecte grave asupra numarului de locuinte, a sistemului de sanatate si "asupra insesi naturii comunitatii britanice", iar inchiderea granitelor ar putea preveni producerea acestor efecte. In conditiile in care numarul imigrantilor va creste dupa aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, fostul ministrul de interne, John Denham, a declarat ca Marea Britanie nu va putea face fata celor aproape 1 milion de muncitori care au intrat in tara dupa 2004. John Reid nu a precizat deocamdata ce masuri concrete va lua executivul britanic in acest sens dupa o eventuala extindere a Uniunii in 2007.
Leonard Orban, secretar de stat in cadrul Ministerului Integrarii Europene, fost negociator-sef al Romaniei cu Uniunea Europeana, a explicat pentru ZF ca deja un numar foarte mare de romani, intre 1,5 milioane si 2 milioane, muncesc in strainatate, iar in perioada postaderare vor pleca in intreaga Uniune intre 300.000 si 500.000 de romani. Secretarul de stat considera astfel ca numarul romanilor care vor dori sa munceasca in Regatul Unit nu ar putea reprezenta o amenintare.
Orban a subliniat ca studiile de specialitate releva ca infuzia de forta de munca straina a adus o revigorare a economiei britanice si "beneficii reale" tarii. In ceea ce priveste limitarea accesului cetatenilor romani in Marea Britanie, secretarul de stat a declarat ca o decizie in acest sens ar putea fi luata dupa prezentarea raportului de monitorizare al Romaniei, in luna septembrie. Oficialul roman crede ca o decizie a autoritatilor britanice ar putea depinde si de continutul raportului alcatuit de Comisia Europeana. Ministrul de interne John Reid a mai afirmat ca exista posibilitatea cresterii taxelor locale cu sase la suta, cel putin in zonele unde exista multi imigranti, pentru a putea mari fondurile alocate acestora.
"Imigrantii sunt o categorie de populatie ai caror copii au nevoie de scoala, gazduire si, in unele cazuri, de asistenta sociala", a informat Reid.
Astfel, dezbaterea privind imigratia a starnit interesul multor britanici, existand riscul ca reticentele acestora fata de extinderea structurii europene sa creasca. Totodata, o eventuala restrictionare a accesului romanilor si bulgarilor pe piata muncii ar veni in directa contradictie cu un principiu de baza al Uniunii Europene, ce prevede libera circulatie a bunurilor si persoanelor intre statele membre.
Temerile crescande ale autoritatilor britanice ar putea fi explicate prin faptul ca, dupa ce Marea Britanie a deschis total piata muncii pentru cetatenii din Uniunea Europeana in 2004, peste 600.000 de cetateni au "invadat" tara pentru a obtine un loc de munca, in ciuda faptului ca estimarile britanicilor nu depaseau 13.000 de muncitori.
Pe de alta parte insa, Camera de Comert britanica a avansat, la sfarsitul lunii trecute, ipoteza conform careia lansarea acestei dezbateri in jurul reformarii sistemului de imigrare, a carei principala tema o reprezinta situatia imigrantilor ilegali, este o tactica de diversiune a ministrului Reid. Reprezentantii Camerei de Comert apreciaza ca adevarata problema consta in esecul guvernului de a crea un sistem de educatie care sa poata asigura numarul necesar de angajati calificati si motivati, locul acestora fiind cu succes luat de muncitori din Europa de Est.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO