Politică externă

"“Omologul”" lui Obama se alege la Beijing. Cine este Xi Jinping, viitorul preşedinte al Chinei. A vizitat România în 2009

“Omologul” lui Obama se alege la Beijing. Cine sunt noii “mandarini”

Autor: Iulian Anghel

07.11.2012, 20:13 1854

Ast`zi se deschide la Beijing cel de-al 18-lea congres al Partidului Comunist Chineze (PCC)în cursul căruia trebuie să fie numiţi noul preşedinte al Republicii Populare şi primul său ministru.

Autorităţile chineze au făcut tot posibilul ca acest congres să se desfăşoare într-un climat de calm. Ele nu pot masca însă amploarea sfidărilor economice, sociale şi politice pe care ţara le va înfrunta foarte rapid.

Congresul va dura şapte zile, în perioada 8-14 noiembrie, a anunţat Cai Mingzhao, purtător de cuvânt al Congresului.

Cine sunt viitorii conducători

Xi Jinping, 60 de ani, va fi viitorul pre[edinte al Chinei [i al Partidului Comunist. 

Li Keqiang, va fi probabil viitorul prim-ministru. A făcut, până în prezent, dovada deschiderii sale spre o gândire liberală în plan economic şi politic. Dar actele sale au fost catacterizate de prudenţă.

Prinţul roşu al Chinei

Cine este Xi Jinping, viitorul şef al comuniştilor chinezi şi al Chinei? Unii îi spun conservator. Nu este soţia sa o cântăreaţă celebră a Armatei de eliberare care glorifică Partidul şi naţiunea, cum amimteşte Les Echos? Ieşirile sale împotriva “străinilor cu burta plin㔠care îşi petrec timpul “arătând China cu degetul” – cuvinte rostite în 2009 într-o vizită în Mexic, nu sunt proba naţionalismului său?

Alţii văd în el un om cu mult mai deschis decât predecesorul său Hu Jintao. Nu este greu, dat fiind că acesta din urmă a manifestat mereu o răceală şi o atitudine aproape robotice. Capabil de seducţie, XI Jinping are un gust pronunţat pentru filmele americane cu preferinţă pentru “Salvaţi soldatul Ryan” şi a făcut dovada şarmului său într-un turneu în SUA, în primăvară. A asistat la un meci de baschet, a surâs la volanul unui tractor, a discutat cu studenţii: ai fi putut crede că rupt de demagogie, relata presa americană, la acea vreme.

Dar, pentru majoritatea, el rămân un om misterios. Până şi în absenţele sale: dispariţia sa pentru mai bine de 10 zile, în septembrie, a creat în China un climat de nelinişte. De atunci, scenariul unei dureri de spate princinuite de o lovitură pare să se fi confirmat, dar circumstanţele în care s-a accidentat rămân misterioase. Washington Post evoca o ceartă violentă în timpul unei reuniuni a Partidului, în cursul căreia el s-ar fi interpus între doi protagonişti.

Vicepreşedinte al Chinei, fiu al unuia dintre fondatorii Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping va fi succesorul lui Hu Jintao, actualul preşedinte. Numirea sa, în 2010, drept numărul doi în ierarhia puternicei Comisii Militare Centrale (care conduce Armata Populară de Eliberare - 2,3 mil. soldaţi), după preşedintele Hu Jintao, a avut valoarea unei dublări oficiale a unui anunţ neoficial.

El va fi ales în această săptămână în fruntea Partidului Comunist Chinez şi va fi desemnat drept viitor preşedinte pentru două mandate de cinci ani. Va prelua funcţia, efectiv, în primăvara lui 2013.

Xi Jinping are "sânge albastru". A fost şeful facţiunii "Fii prinţilor" - copiii veteranilor regimului. Facţiunea a fost angajată într-o luptă dură pentru influenţă cu o altă mare facţiune comunistă, "Liga comunistă a tinereţii", sprijinită de Hu Jintao. Dar iată că acum îi ia locul acestuia din urmă.

Xi Jinping este fiul lui Xi Zhongxun, decedat în 2002, care, în tinereţe, a lansat gherila comunistă în nordul Chinei. Căzut în dizgraţia lui Mao Zedong care a condus China între 1943 şi 1976.

Xi Zhongxuan a fost reabilitat de părintele reformelor chineze Den Xiaoping.

După reabilitare (Mao a murit în 1976), Xi Zhongxun a fost cel care a dat un impuls important faimoaselor "zone economice speciale", baza de plecare a dezvoltării economice ulterioare a Chinei prin acceptarea investiţiilor străine.

Xi Jinping îşi trage a beneficiat din plin de acest pedigree.

Xi s-a născut în 1953 în provincia nordică Shaanxi. Şi-a făcut studiile de inginer chimist la Universitatea Tsinghua din Beijing. Oficial, a obţinut un doctorat în "teoria marxistă" la aceeaşi universitate.

Potrivit biografiei sale, el ar fi fost prins în mijlocul convulsiilor Revoluţiei Culturale şi timis, între 1969 şi 1975, ca student, în campaniile agricole din regiunea sa natală.

Un articol din presa chineză de atunci, citat în 2010 de Le Figaro, îl prezintă drept "câştigând victorii contra moşierilor" şi "capabil să ducă în spate un sac de grâu de peste 50 kg pe kilometri întregi de drumuri de munte, fără să obosească"

"Am mâncat mai multă pâine amară decât majoritatea oamenilor", a povestit Xi în 1996 pentru China Parenting Magazine, citat de The Wall Street Journal, în momantul în care a fost clară că va deveni numărul 1 în China.
Xi este la a doua căsătorie. Cea de-a doua, extrem de mediatizată, a fost încheiată cu vedet âa muzicii chineze, Peng Liyuan, care are şi rangul de general în Armata Populară de Eliberare.

Parcursul politic al lui Xi este unul clasic - fără lovituri de palat.

Anul 2008, când a fost desemnat vicepreşedinte al Chinei, l-a plasat definitiv pe orbita pliticii la vârf.

Xi a vizitat în 2009 Bucureştiul, unde s-a întâlnit, între alţii, cu preşedintele Traian Băsescu, la împlinirea a 60 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între România şi China.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO