Politică externă

Pakistan a exportat tehnologie nucleara in Iran

03.02.2004, 00:00 16



Parintele programului de armament nuclear din Pakistan, Abdul Qadeer Khan, a recunoscut ca a fost implicat in transferul ilegal de tehnologie nucleara catre Iran, Libia si Coreea de Nord, a anuntat ieri un responsabil din serviciile secrete pakistaneze. Khan a facut aceste dezvaluiri intr-o declaratie scrisa, cu doar cateva zile inainte de sosirea la Islamabad a unei echipe de experti a carei misiunea este de a ancheta proliferarea programului nuclear, a spus un oficial, sub protectia anonimatului, citat de Associated Press.



Transferul tehnologiei nucleare a avut loc la sfarsitul anilor '80 si mijlocul anilor '90 si a fost motivat de "aviditate si ambitii personale". Responsabilul pakistanez a refuzat sa dea alte detalii despre aceste transferuri insa a subliniat ca ele nu au fost autorizate de Guvernul de la Islamabad. Autoritatea Nationala a comandamentului de control a activitatii nucleare -formata din lideri civili si militari, prezidata de presedintele pakistanez Pervez Musharraf - a fost informata despre dezvaluirile omului de stiinta, considerat mult timp erou national in Pakistan. Serviciile de securitate pakistaneze au initiat o ancheta la jumatatea lunii noiembrie, vizand aproximativ 12 cercetatori care au participat la programul nuclear pakistanez. Abdul Qadeer Khan, fost consilier al premierului, a fost demis din functiile publice pentru o mai buna derulare a anchetei. Autoritatea Nationala de control va decide daca parintele programului nuclear pakistanez va fi urmarit in justitie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO