Politică externă

Patru pretendenti la sefia conservatorilor britanici

19.10.2005, 22:02 9

Cei patru candidati ramasi in cursa pentru sefia conservatorilor britanici se vor afla zilele acestea in fata furcilor caudine ale parlamentarilor propriei formatiunii.

Cei aproape 200 de parlamentari ai conservatorilor vor decide in doua voturi succesive cine sunt cei doi finalisti care se vor infrunta pentru sefia partidului in cadrul unui scrutin desfasurat pe parcursul lunii noiembrie la care sunt asteptati sa se pronunte toti membrii de partid. Rezultatele finale ale votului sunt asteptate pe 6 decembrie, abia atunci vom afla cine va conduce principala formatiune de opozitie din Marea Britanie. Fostul sef al conservatorilor, Michael Howard, s-a retras de la carma partidului dupa ce nu a reusit sa adune decat aproximativ 30% din voturile britanice la alegerile legislative din luna mai.

Cel cotat de casele de pariuri britanice cu cele mai mari sanse de a deveni liderul conservatorilor este David Cameron, acesta beneficiaza de asemenea de sprijinul a 38 de parlamentari. Cameron este implicat insa intr-un scandal care ii poate afecta sansele de succes, fiind acuzat ca a consumat in timpul studentiei cocaina. Acesta a refuzat in repetate randuri sa confirme sau sa infirme aceasta informatie, insa se pare ca doar o treime din electorat ar tine cont de acest aspect, conform unui sondaj de opinie efectuat pentru BBC.

Favoritul parlamentarilor conservatori este David Davis, actualul secretar "din umbra" al afacerilor interne, acesta bucurandu-se de sprijinul a 66 de legiuitori.

Cei care par a avea cele mai mici sanse de a ajunge in scrutinul final sunt Kenneth Clarke, fost secretar al trezoreriei sub guvernarea John Major, si Liam Fox. Acestia spera sa convinga pe ultima suta de metri pe cei 40 de parlamentari inca indecisi sa le ofere sprijinul. mihnea.anastasiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO