Politică externă

Redactorul-sef de la USA Today si-a dat demisia

22.04.2004, 00:00 11



Redactorul sef al ziarului USA Today, Karen Jurgensen, si-a dat demisia dupa mai bine de o luna de la aparitia unui scandal legat de stiri false. Mai precis, un fost reporter al ziarului, intre timp concediat, a fost data afara dupa ce s-a descoperit ca a inventat pur si simplu mai multe articole si, in plus, a folosit materiale publicate deja de alte ziare si reviste. Frauda s-a produs pe parcursul mai multor ani.



O comisie formata din reporteri ai ziarului a cercetat materialele publicate de-a lungul anilor de Kelley (ziaristul care a pus la cale frauda). Pe 19 martie, comisia a informat ca, in calitate de corespondent in strainatate al publicatiei, acesta a inventat partial cel putin opt reportaje de amploare, a preluat ilegal peste 20 de declaratii si alte materiale de la ziare concurente si a incercat sa-i induca in eroare pe cei care ii supervizau munca.



In varsta de 43 de ani, Kelley si-a dat demisia in luna ianuarie a acestui an.



Karen Jurgensen, redactorul-sef, lucreaza la USA Today de la infiintarea sa, in 1982, si a preluase conducerea editoriala a prestigiosului cotidian in urma cu cinci ani. Conducerea publicatiei a anuntat ca regreta demisia sa. Aceeasi publicatie i-a apreciat munca lui Jurgensen, afirmand, la plecarea acestuia, ca in ultimii ani a adus schimbari de forma si de fond ale publicatiei, care i-au adus castiguri.



"Ca toti cei care au lucrat cu Jack Kelley, imi doresc sa-l fi prins mai devreme", a declarat Jurgensen. "Lectia trista invatata de noi toti va face din USA Today un ziar mai puternic si mai competitiv", a spus aceasta.



Demisia lui Karen Jurgensen intervine in momentul in care editorii si redactorii sefi americani participa la intalnirea lor anuala de la Washington.



Anul trecut in aceeasi perioada, America a fost zguduita de un scandal asemanator, in care era implicat un reporter al ziarului New York Times, Jayson Blair. Si acesta s-a dovedit ca a inventat pur si simplu articole intregi, dintre care unele usesera prezentate ca reportaje. Frauda se producea, si in acest caz, de mai multi ani.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO