Politică externă

Rusia vorbeste de razboi in lupta pentru resursele energetice

13.05.2009, 18:28 56

Kremlinul nu exclude folosirea fortei militare in batalia pentru resursele energetice si considera NATO si SUA amenintari foarte mari la adresa sa si a intregii lumi, potrivit Strategiei de securitate nationala a Rusiei, semnata ieri de presedintele Dmitri Medvedev.

Documentul de 13 pagini prezinta o lista cu principalele amenintari la adresa securitatii nationale si cu prioritatile guvernului pana in 2020.
"Politica internationala se va concentra asupra gasirii cat mai multor surse de energie, inclusiv in Orientul Mijlociu, Marea Barent si in zonele arctice, precum si in Asia Centrala si zona caspica", se arata in documentul postat pe site-ul Consiliului de Securitate al Rusiei. "Pe fondul acestei lupte acerbe pentru resurse, incercarile de a folosi forta militara pentru rezolvarea problemelor ce vor aparea nu pot fi excluse. Balanta de forte existenta in prezent la granitele Rusiei si ale aliatilor sai poate fi oricand destabilizata", mai scrie in document.
Rusia reprezinta o importanta resursa energetica pentru Europa, asigurand un sfert din consumul european de gaz. In incercarea de a scapa de aceasta dependenta, Uniunea Europeana a dezvoltat mai multe proiecte printre care conducta Nabucco, ce va aduce gaze din Asia Centrala in batranul continent, ocolind Rusia.
Moscova nu s-a lasat insa mai prejos si pregateste un proiect concurent celui european, South Stream. Oficialii rusi au convins deja statele care participa la Nabucco (spre exemplu Bulgaria) sa ia parte si la proiectul lor.
De altfel, europenii au cunoscut deja de doua ori mania rusilor, in 2006 si in ianuarie 2009. Atunci Moscova a intrerupt livrarea de gaze catre Ucraina, in baza unor neintelegeri legate de niste datorii, fapt ce a afectat intreaga Europa.
In privinta aparitiei cat mai multor conflicte armate la granitele sale, una dintre cele mai mari amenintari la adresa sa, Rusia ia in calcul amplasarea unor dispozitive militare de ultima generatie la granita cu Kazahstan, Ucraina, Georgia si Azerbaidjan.
 
SUA si NATO, pericole pentru securitatea mondiala
Strategia de securitate nationala a Rusiei a fost discutata pe 24 martie, dar adoptarea sa a fost amanata de membrii Consiliului de Securitate al Rusiei. Moscova a vrut sa se lamureasca ce are in vedere Washingtonul prin "resetarea" relatiilor ruso-americane (termenul a fost folost de ministrul american de externe, Hillary Clinton, dupa o intalnire cu omologul sau Serghei Ivanov).
Textul Strategiei precizeaza amenintarile la adresa securitatii Rusiei, facand referire la expansiunea catre Est a Aliantei Nord-Atlantice si la intentia Statelor Unite ale Americii de a amplasa un scut antiracheta in Europa de Est.
"Orientarea intregii arhitecturi globale si regionale numai catre zona euro-atlantica, numai spre NATO este o amenintare la adresa securitatii internationale", sustine documentul.
Potrivit acestuia, este "inacceptabil ca NATO sa includa state aflate la granita cu Rusia", o aparenta referire la Ucraina si Georgia, foste state sovietice, care si-au exprimat intentia de a intra in blocul militar occidental.
Acest acuzatii nu sunt noi. Fostul presedinte rus si actual premier Vladimir Putin a acuzat de nenumarate ori Vestul ca vrea sa se extinda in spatiul ex-sovietic si sa impinga Rusia in afara sferei sale traditionale de influenta.
Documentul critica de asemenea planurile americanilor de a amplasa un scut antiracheta in Polonia si Cehia, fapt ce a infuriat Moscova, in ciuda asigurarilor de la Washington ca elementele militare sunt destinate contracararii unui posibil atac din partea Iranului sau a Coreii de Nord.
"Incercarea de a mentine o securitate globala si regionala va fi pusa in pericol daca elemenele antiracheta americane vor fi amplasate in Europa", sustine textul documentului.
Strategia ruseasca sustine, pe de alta parte, ca va incerca sa puna temelia unui parteneriat strategic si cu SUA care sa se bazeze pe interese comune.
Intensificarea prezentei NATO din ce in ce mai aproape de granitele rusesti au culminat anul trecut, in august, cu conflictul dintre Georgia si Rusia, care a afectat o ruta energetica importanta pentru pietele vestice. Conflictul a tensionat si mai mult relatiile dintre Moscova si Vest.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO