Politică externă

Trei miliarde de dolari pentru Pakistan

26.06.2003, 00:00 7

Presedintele pakistanez Pervez Musharraf a fost primit, marti, de presedintele american George W. Bush. Seful statului american a declarat ca SUA vor acorda Pakistanului un pachet de 3 miliarde de dolari, destinat "securitatii si economiei" Pakistanului.
Conform Reuters ajutorul banesc oferit de SUA Pakistanului este o recompensa pentru sprijinul acordat de aceasta tara, detinatoare de armament nuclear, in timpul razboiului din Irak. Totusi, vizita lui Musharraf in SUA nu a rezolvat problema avioanelor F 16, pentru care Pakistanul a angajat negocieri, inca din anii 1990. Daca atunci SUA au refuzat sa livreze aparatele de zbor, datorita programului nuclear al Pakistanului, astazi, George W. Bush pretexteaza ca SUA nu vor sa incurajeze o cursa a inarmarii in regiune. Reuters informeaza ca, in cursul intrevederii, presedintele american i-a cerut presedintelui pakistanez, un lider impus de o lovitura de stat militara, sa impuna masuri democratice si sa se opuna militarilor radicali care ataca Afghanistanul. Dupa atacurile din 11 Septembrie, multi lideri Al Qaida si-au gasit adapost in lantul muntos de la granita Pakistanului, fugind din Afghanistan. Musharraf i-a spus marti liderului american ca Osama bin Laden s-ar putea ascunde in acelasi loc, in muntii de la granita celor doua tari. Presedintele american i-a cerut lui Musharraf sa nu furnizeze tehnica nucleara Coreii de Nord si nici vreunei alte tari. Bush a declarat ca jumatate din  pachetul de 3 miliarde de dolari este destinat echipamentului de aparare. Presedintele pakistanez a declarat pentru televiziunea ABC ca Pakistanul s-a oferit sa trimita trupe in Irak, aproximativ 10.000 de soldati, dar numai dupa ce va fi rezolvata problema finantarii, pentru ca Pakistanul nu poate sa-si permita sustinerea financiara a unui asemenea contingent. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO