Politică

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, îi cere Vioricăi Dăncilă să solicite bani de la Uniunea Europeană pentru despăgubirea românilor afectaţi de pesta porcină

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, îi cere Vioricăi...

Autor: Diana Grigore

26.11.2018, 16:23 58

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, i-a trimis, luni, o scrisoare premierului Viorica Dăncilă prin care îi solicită să trimită Comisiei Europene o solicitare de includere în bugetul UE pe anul 2019 a unei sume pentru despăgubirea cetăţenilor români afectaţi de pesta porcină africană.

„I-am trimis premierului Vasilica Viorica Dăncilă o scrisoare prin care i-am solicitat ca în decurs de maxim 2 zile să trimită către CE solicitarea de includere în bugetul UE pe anul 2019 a sumei necesare pentru plata de la bugetul UE a despăgubirilor pentru cetăţenii români care au fost afectaţi de pesta porcină africană, respectiv către cetăţenii ale căror ferme s-au gospodării au fost afectate de pesta porcină africană”, a declarat Ludovic Orban, la finalul şedinţei Bex PNL.

Scrisoarea este semnată de liderul PNL Ludovic Orban.

„Stimată doamnă prim-ministru, În data de 19 noiembrie a.c., procedura legală pentru a ajunge la un acord privind Bugetul Uniunii Europene pentru anul 2019 s-a încheiat fără succes. Drept consecinţă, Comisia Europeană va prezenta în data de 30 noiembrie o nouă propunere de buget, iar procedura bugetară va fi reluată. De aceea, doamnă prim-ministru, vă solicităm să faceţi de urgenţă toate demersurile necesare pentru ca, în noua propunere de buget a Comisiei, să fie incluse fonduri suficiente pentru sprijinirea fermierilor afectaţi de pesta porcină africană”, se arată în scrisoarea lui Ludovic Orban trimisă premierului.

El a amintit în scrisoare de propunerea iniţială de buget prezentată de CE.

„Vă reamintim, doamnă prim-ministru, că, în propunerea iniţială de buget, prezentată de Comisia Europeană în luna mai, nu fuseseră alocate fonduri suficiente pentru combaterea pestei porcine deoarece numărul focarelor era încă mic la acel moment. Boala s-a răspândit puternic în lunile de vară, iar cele mai multe focare au apărut pe teritoriul României. Cu toate acestea, în luna septembrie, Consiliul Uniunii Europene, cu participarea Guvernului pe care îl reprezentaţi, a votat alocarea a zero euro pentru linia bugetară „05.02.15.99 - alte măsuri pentru carnea de porc, carnea de pasăre, ouă, apicultură sau alte produse de origine animală” prin care pot fi sprijiniţi fermierii afectaţi de pestă porcină. Totodată, Consiliul UE, cu participarea Guvernului României, a votat tăierea a 8,5 milioane de euro, de la 50 de milioane de euro, la 41,5 milioane de euro, a fondurilor propuse pentru linia bugetară „17.04.04 - Fondul pentru măsuri de urgenţă privind sănătatea animalelor şi plantelor”, o altă linie bugetară prin care pot fi sprijiniţi fermierii afectaţi”, se mai arată în scrisoare.

Liderul PNL precizează că Guvernul are şansa de a „repara greşelile” prin introducerea sumei necesare pentru despăgubirea românilor afectaţi de pestă porcină, la reluarea procedurii bugetare.

„Fiindcă acum procedura bugetară se reia, Guvernul României are şansa să repare greşelile făcute anterior şi să facă toate demersurile pentru a include fonduri suficiente pentru fermierii afectaţi de pesta porcină africană încă din propunerea de buget care va fi prezentată de Comisia Europeană în data de 30 noiembrie a.c.Pentru aceasta, doamnă prim-ministru, vă solicităm să cereţi oficial şi neîntârziat Comisiei Europene alocarea acestor bani de vreme ce acum avem o imagine clară cu privire la răspândirea bolii şi la pagubele înregistrate de fermierii români. Alături de această cerere, vă solicităm să transmiteţi toată documentaţia care să arate că România are nevoie de aceşti bani. Nu în ultimul rând, trebuie să dovediţi şi că s-au luat măsurile preventive necesare pentru ca ţara noastră să poată primi aceşti bani, iar fondurile europene să ajungă cât mai repede la fermierii păgubiţi”, se mai arată în scrisoarea trimisă premierului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO