Politică

Raportorul Monica Macovei cere demisia directorului Agentiei Europene de Mediu pentru încălcarea regulilor achiziţiilor publice

Raportorul Monica Macovei cere demisia directorului Agentiei Europene de Mediu pentru încălcarea regulilor achiziţiilor publice

Autor: Iulian Anghel

24.10.2012, 19:32 437

Europarlementarul Monica Macovei, raportor al Parlamentului European pentru descarcarea de gestiune a Agentiilor europene pentru anul financiar 2010, cere demisia Directorul Executiv al Agentiei Europene pentru Mediu, pentru nereguli manageriale, încălcarea legislaţiilor achiziţiilor şi pentru că a cheltuit necontrolat banii instituţiei.

Parlamentul European a aprobat marţi seară descărcarea de gestiune pe anul 2010 a ultimelor agenţii europene, dar raportorul român s-a opus descărcării de gestiune a Agentiei Europene pentru Mediu, după ce, în primăvară, se opusese şi descărcării de gestiune pentru Agentia pentru Medicamente şi Agentia Alimentară invocând conflictul de interese din interiorul acestora care poate conduce, spunea ea, la distorsionarea pieţei şi la defavorizarea consumatorului.

Macovei a cerut ca cei care sunt în conflict de interese din interiorul acestor agenţii (au interese personale în piaţa pe care o reglementeaza sau o controlează) să demisioneze sau să-şi precizeze clar poziţiile.

Cele 24 de mari agenţiile europene sunt interfaţa dintre piaţă şi consumator, pentru că ele aprobă noile produse intrate pe piaţă, drept urmare sunt sub mare presiune - marile industrii cheltuiesc, anual, zeci de milioane de euro celor peste 300 de companii de consultanţă de pe lângă instituţiile de la Bruxelles pentru un lobby intens pe lânga aceste agentii.

În 2010, UE a cheltuit cu agenţiile sale 750 mil. euro.

"Am ajuns la finalul procedurii de descarcare de gestiune privind agentiile descentralizate ale Uniunii Europene pentru anul 2010 şi este un succes: pentru prima dată, conflictul de interese a fost recunoscut ca o problemă majoră. Politici clare împotriva conflictelor de interese şi măsuri de gestionare a unor astfel de situaţii sunt acum în vigoare la mai multe agentii, inclusiv la Agentia Europeana pentru Medicamente şi la Autoritatea pentru Siguranţă Alimentară. Vom urmări ca acestea să fie aplicate corect", a spus raportorul.
Parlamentul European a votat aprobarea descărcarii de gestiune a Agenţiei pentru Mediu, chiar dacă raportorul s-a opus şi l-a acuzat pe directorul executiv al instituţiei de abuzarea normelor privind achiziţiile publice şi de faptul că este responsabil pentru 13% din totalul cheltuielilor de deplasare ale Agenţiei, dar şi de alte nereguli manageriale.

"Directorul Executiv al Agentiei Europene pentru Mediu ar trebui să demisioneze. Au rămas uşi deschise în această procedură. Banii contribuabililor sunt neprotejati", a declarat Monica Macovei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO