Politică

Sebastian Lăzăroiu, omul care cerea explicit demisia lui Boc, ajuns ministru al muncii

Sebastian Lăzăroiu, omul care i-a cerut demisia lui Boc, este noul ministru al Muncii

Autor: Iulian Anghel

03.06.2011, 16:26 1727

Imediat după alegerile din PDL, la 14 mai, când premierul înexerciţiu, Emil Boc, a câştigat un nou mandat în fruntea PDL,fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu cerea explicitplecarea acestuia de la Palatul Victoria, într-un demers pe care elîn califica drept "raţional".

Lăzăroiu mai susţinea că victorialui Boc în partid trebuie pusă exclusiv pe seama lui Traian Băsescu- o frază pe care nici adversarii premierului nu îndrăzeau să orostească.

Slobod la gură, dar tolerat înpartid graţie apropii sale de preşedinte şi aurei de sociologcalificat cu care a ştiut să se învăluie de-a lungul vremii,Lăzăroiu a ajuns în mod neanticipat ministru al muncii.

Iată ce spunea Lăzăroiu într-uninterviu pentru Evenimentul zilei, la două zile după realegerea luiEmil Boc în fruntea PDL: "Raţiunea artrebui să-l îndemne (pe Emil Boc - n.n.) să lase locul unuitehnocrat. E o decizie pe care trebuie să o ia împreună cupartidul. Eu cred că ar fi şi în beneficiul partidului. Dar nu ştiucum arată analiza lor. Ce pun ei mai mult în balanţă.Un tehnocrat apropiat de PDL poate săîntărească identitatea de dreapta a partidului. Schimbarea în sinea premierului, împreună cu o mică remaniere, în mod normal duce larecredibilizarea actului de guvernare, acum puternic erodat demăsurile nepopulare luate. Recredibilizarea guvernului poate să sereflecte destul de repede şi în recredibilizareapartidului".

Acestea sunt aproape cuvânt cucuvânt şi declaraţiile din iarnă ale preşedintelui Băsescu făcutecând el a solicitat, pentru prima dată, un tehnocrat la PalatulVictoria. Sau poate sunt doar fraze pe care preşedintele le-arostit public având în spate analizele lui Lăzăroiu. Dacă a douaaserţiune s-ar dovedi adevărată, ea ar demonstra influenţa luiLăzăroiu asupra preşedintelui şi ar explica şi surpriza apariţieiacestuia într-o poziţie pentru care nu are o calificareevidentă.

Dacă Boc a fost reales preşedinteal PSD cu ajutorul lui Traian Băsescu cum susţine Lăzăroiu, atuncila fel de bine se poate spune că şi Lăzăroiu a ajuns ministru cusprijinul aceluiaşi personaj. Pentru că Boc a făcut o adevăratănavetă de la Palatul Victoria la Palatul Cotroceni până să-şialeagă un ministru al muncii - aproape o lună şi jumătate i-atrebuit până să se hotărască.

Practic, Băsescu şi-a plantat unom în Guvern după ce la remanierea din toamnă a trebuit să acceptepersonaje impuse de partid.

Plecarea lui Lăzăroiu de laPalatul Cotroceni a avut un substrat destul de clar: declaraţiilesale (prin extensie atribuite sau acceptate de preşedinte, datfiind calitatea sa de consilier) au fost tolerate până la punctulîn care ele au vizat UDMR, partenerul indispensabil de guvernare alPDL. Cu câteva zile înainte de demisie el afirmase că UDMR este unpartid tolerat pe scena politică provocând furia maghiarilor şi odelimitare indirectă a preşedintelui de declaraţiile consilieruluisău.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO