Politică

Traian Băsescu a finalizat proiectul "parlamentului unicameral" şi deschide un nou front

Băsescu a finalizat proiectul "parlamentului unicameral" şi deschide un nou front. Ce ar urma să prevadă viitoare Constituţie

Autor: Iulian Anghel

01.06.2011, 15:54 823

Parlament unicameral şi maximum300 de parlamentari acestea sunt două dintre prevederileproiectului de modificare a Constituţiei, finalizat la niveluiPreşedinţiei şi transmis astăzi Consiliului Legislativ pentruavizul conform.

Preşedintele Traian Băsescu vaexplica la ora 17.00 într-o conferinţă de presă principalele puncteale modificărilor pe care le are în vedere.

Potrivit opiniilor preşedinteluiexprimate în trecut, referendumul pentru aprobarea noii Constituţiiar putea fi organizat odată cu primul tur al alegerilor locale dinvara viitoare (este posibil nici să nu mai fie un al doilea tur devreme ce Camera Deputaţilor a decis miercuri că primarii vor fialeşi într-un singur tur).

După avizul ConsiliuluiLegislativ, proiectul va fi transmis Curţii Constituţionale şi dupăOK-ul acesteia, Parlamentului pentru a fi luat îndezbatere.

Viitoarea Constituţie ar urma săprevadă trecerea la un parlament unicameral cu maximum 300 deparlamentari - aşa cum a decis electoratul în referendumul pentrumodificarea Constituţiei organizat odată cu alegerile prezidenţialetrecute. Trecerea la un parlamentul unicameral a fost una dintretemele de campanie ale preşedintelui Băsescu.

Băsescu susţine că nu doreşte onouă republică şi că atribuţiile actuale ale preşedintelui şi aleParlamentului rămân aceleaşi. "Cer doar aplicarearezultatului referendumului, adică un parlamentunicameral cu 300 de parlamentari", a spus Băsescu, recent, laRadio România Actualităţi.

Altemodificări:

@ Relaţia dintrepreşedinte şi primul ministru: cei doi trebuiesă se consulte şi să ajungă la o concluzie asupranumelui noului premier.

@Parlamentului trebuie să-şiexprime votul în maximum 10 zile asupra unuiguvern propus pentru învestitură (în toamna 2009, cândpreşedintele l-a nominalizat pe Liviu Negoiţă pentru a formaGuvernul, Parlamentul nu a luat în discuţie propunerea mai bine deo lună şi apoi s-a intrat în perioada constituţională în careguvernul nu mai poate fi schimbat din cauza apropieriialegerilor.

@ Dacă Parlamentul nu discutăpropunerea în 10 zile se consideră că guvernul apicat.

@După două astfel de proceduri,se poate dizolva Parlamentul.

@Constituţia ar urma săprevadă un prag maxim al deficitului bugetar.

Parlamentul este cel care decidecum se modifică Constituţia, referendumul care a fost organizatdeja nefiind decât consultativ.

Nu există masă critică înParlament pentru modificarea Constituţiei. PNL şi PSD se opunparlamentului unicameral.

Modificarea Constituţiei trebuiedecisă cu o majoritate de două treimi din numărul parlamentarilor.Nici puterea şi nici opoziţia nu au acest număr, de aceea estenevoie de consens.

În faţa refuzului opoziţiei de aaccepta Parlamentul unicameral, Băsescu va invoca votul de lareferendum şi va putea acuza opoziţie - indiferent de argumenteleei - că blochează reforma statului.

Modificarea Constituţiei va fi unadintre temele de campanie la viitoarele alegeri, dacă ea nu se vaproduce până atunci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO