Politică

Videanu cere modificarea legii achizitiilor publice strans cu usa de pasajul de la Basarab

10.01.2006, 19:05 14

Proiectul de modificare a legii achizitiilor publice se afla la avizare la Bruxelles, insa noi modificari au fost propuse ieri de presedintele executiv al PD, Adriean Videanu.

Domeniul achizitiilor publice este unul sensibil in pregatirea Romaniei pentru aderarea la UE, indicat atat in raportul de monitorizare al Comisiei Europene, cat si in a doua scrisoare de avertizare primita de administratia de la Bucuresti la finele anului trecut.

Oficialii europeni reproseaza mai ales lipsa de transparenta a contractelor publice, observatie de care s-a tinut cont in noul proiect de lege, insa democratii vor noi prevederi in ceea ce priveste respectarea angajamentelor in domeniul lucrarilor.

In principal, noua lege a achizitiilor publice nu va mai permite acordarea de contracte fara licitatie. Potrivit legislatiei in vigoare acest lucru este permis daca valoarea contractului nu depaseste 40.000 de euro.

Presedintele executiv al PD Adriean Videanu a anuntat ieri ca va inainta in dezbaterea Aliantei D.A. PNL-PD si a coalitiei la guvernare o serie de modificari la legea achizitiilor publice, care se refera la introducerea unor reglementari stricte pentru respectarea termenelor de executie si a pretului de adjudecare a lucrarilor.

El sustine ca actuala legislatie este insuficienta si incurajeaza coruptia, deoarece elementul hotarator in adjudecarea unei licitatii publice este pretul, insa acesta poate fi majorat ulterior, potrivit legislatiei in vigoare, cu pana la 50%. Videanu, primarul general al Capitalei, a explicat ca modificarile au devenit imperioase pentru el in momentul in care a demarat licitatia pentru proiectul pasajului de la Basarab.

El a indicat modificarea Ordinului 1014 al minstrului finantelor publice si al ministrului transporturilor si constructiilor care se refera la elaborarea si prezentarea ofertelor in achizitiile publice de lucrari. Videanu sustine ca licitatia pentru proiect si cea pentru executie ar trebui sa aiba loc simultan pentru a nu se pierde timpul. Conform prevederilor in vigoare, licitatiile sunt decalate, iar intre ele se pot pierde intre 6 si 8 luni de zile.

"Vrem ca regula la achizitiile publice sa se bazeze pe principiul ''proiectare si executie''", a precizat Videanu, care a subliniat ca elementul principal trebuie sa fie respectarea termenului de executie a lucrarii.

Castigatorii licitatiilor pentru achizitiile publice ar putea sa fie astfel firme care au atat o componenta de design, cat si una de constructie, sau firme specializate doar pe una dintre aceste componente care s-ar putea asocia in castigarea unui proiect.

In viziunea primarului general, si criteriile care desemneaza castigatorii licitatiei ar trebui sa fie ajustate.

"In prezent ordinul se refera doar la doua situatii: castiga licitatia ori cea mai buna oferta tehnico-economica, ori firma care ofera cel mai mic pret. Noi vrem sa introducem acum si criteriul calitatii, deoarece, in conditiile in care cel mai mic pret castiga, se creeaza dumping, iar consecinta acestuia este incurajarea muncii la negru", a mai spus primarul general al Capitalei. In plus, termenele trebuie respectate cu strictete, beneficiarul trebuie sa dispuna de posibilitatea de a rezilia unilateral contractul, iar lucrarea sa fie preluata de cel care a iesit pe locul doi in urma licitatiei, sustine primarul general.

Videanu mai propune anularea clauzei care ar permite renegocierea contractului dupa ce acesta este parafat. "In conditiile actuale, un contract poate fi majorat cu 50%, iar acest lucru nu este evident in avantajul beneficiarilor", spune el.

In luna decembrie, presedintele Traian Basescu a trimis Senatului cererea de reexaminare a uneia din legile care reglementeaza domeniul, respectiv cea privind infiintarea Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Moni-torizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) si a propus ca acest organism sa fie subordonat Ministerului Finantelor.

Noul proiect de lege care reglementeaza achizitiile publice, initiat de Ministerul Finantelor, se afla la Bruxelles, pentru avizare.

Caietul de sarcini pentru licitatia in care va fi desemnata societatea care va realiza pasajul de la Basarab, investitie pentru care Primaria Capitalei va aloca 178 de milioane de euro, a fost lansat spre vanzare la finalul anului trecut, urmand ca depunerea ofertelor sa fie finalizata in 9 februarie. Municipalitatea estimeaza ca lucrarile la pasaj vor incepe in primavara si vor dura trei ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO