Prima pagina

Actiunile BRD, la un nou minim istoric

03.04.2001, 00:00 9



Desi pareau ca s-au "asezat confortabil" in jurul valorii de 14.500 - 15.000 de lei, pe care brokerii o considerau deja de echilibru, actiunile BRD au coborat hotarat in cursul sedintei de tranzactionare de ieri pana la un nou minim istoric, 13.500 de lei.

La inceputul zilei, au existat cateva tranzactii efectuate la un pret inregistrat si la sfarsitul saptamanii trecute, 14.300 de lei, dar treptat, numarul mare de actiuni aparute la vanzare si-a spus cuvantul. Cotatia a coborat pana la 13.500 de lei, pret la care au fost efectuate majoritatea tranzactiilor de ieri.

Spre finalul sedintei, de fapt cu cateva minute inainte de inchidere, o tranzactie efectuata la 14.000 de lei a facut ca pretul de inchidere sa fie cu 3,4% mai mic decat in sedinta precedenta.

"Cineva a incercat sa salveze aparentele, dar situatia din piata este clar in defavoarea actiunilor: cei care vand sunt din ce in ce mai multi", a declarat Alin Brendea, trader la Prime Tranzaction.

Valoarea tranzactiilor efectuate ieri cu actiunile bancii a fost in final de 470,7 milioane de lei, iar numarul actiunilor schimbate a fost de 33.880.

Scaderea actiunilor BRD a avut loc in doua faze. Primul soc a intervenit la inceputul lunii trecute, cand salariatii bancii au avut voie sa isi vanda actiunile, iar pretul a scazut in decurs de cateva zile de la 30.000 de lei la 16.000 lei - 17.000 de lei.

Dupa ce pretul a stagnat la acest nivel cateva sedinte, trecerea, saptamana trecuta, a datei de referinta pentru inregistrarea actionarilor ce vor beneficia de dividende a dat o noua lovitura actiunilor.

"BRD o sa mai scada putin pentru ca deocamdata nu exista un interes prea mare pentru aceste actiuni iar data dividendului a trecut", spune Radu Iloiu, trader la Delta Valori Mobiliare.

Brokerii sunt de parere ca, pe langa graba unei parti a salariatilor BRD de a face rost de bani, actiunile bancii sunt afectate si de lipsa de pe piata a unor cumparatori puternici, de portofoliu, care sa sustina cererea.

"Actiunile au scazut mai mult decat ma asteptam si aceasta se datoreaza lipsei banilor din piata. Daca am fi avut fonduri puternice de portofoliu, in mod sigur ar fi bagat bani in BRD.

Piata este la discretia capitalului romanesc, care nu poate face fata", a declarat Claudiu Simulescu, director de operatiuni la Capital Securities.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO