Prima pagina

Adamescu: Am incheiat restructurarea la Astra

13.10.2004, 00:00 17

Compania de asigurari Astra a avut la mijlocul acestui un an un coeficient de lichiditate sub cel cerut de lege, dar in acest moment, ca urmare a restructurarii si reducerii costurilor, societatea afirma ca si-a revenit din acest punct de vedere.
"Intr-adevar, am avut coeficientul de lichiditate sub limita, dar pentru o scurta perioada. Intre timp, ca urmare a reducerii costurilor si a unei injectii de cash in companie, de 1,25 milioane de euro, coeficientul a ajuns la 1,07", a spus omul de afaceri Dan Adamescu, care controleaza compania Nova Trade, actionarul majoritar al societatii.
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a urmarit aceasta restructurare.
"Urmare a raportarilor Astra din luna iunie si iulie, s-a observat o degradare a coeficientului de lichiditate. Comisia a cerut aplicarea unor masuri de intrare in legalitate. Se pare ca prin ceea ce intreprinde actionarul majoritar, respectiv reorganizarea societatii si imbunatatirea managamentului, se urmareste aceasta tinta", a spus Nicolae Crisan, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.
Coeficientul de lichiditate este un raport intre activele lichide (titluri de stat, depozite bancare, lichiditati) si obligatiile certe ale asiguratorului fata de asigurati si trebuie sa fie, conform reglementarilor, de cel putin 1.
Si Ardaf a avut coeficientul de lichiditate sub 1 la inceputul acestui an, dar intre timp situatia s-a remediat, mai ales ca societatea si-a dublat intre timp capitalul social.
Adamescu afirma insa ca ceea ce este important aici este insa faptul ca Astra a trecut printr-un proces de restructurare.
"Numarul de angajati a scazut, firma a devenit mai dinamica, iar deciziile se iau mai usor. Acum suntem pregatiti sa suportam o crestere a daunalitatii pana in 2006, ceea ce este de asteptat", a subliniat Dan Adamescu.
Omul de afaceri estimeaza ca in urmatorii ani daunalitatea va creste pana la 75%, astfel incat asiguratorii vor trebui sa se incadreze cu cheltuielile, profitul si comisioanele in maxim 25% din ce incaseaza.
Procesul de restructurare a fost gandit de o echipa de consultanti de la McKinsey, cea mai mare companie de consultanta de managent din lume. Trei oameni de la McKinsey au stat aici doua luni.
"Restructurarea a devenit necesara pentru ca am observat la un moment dat ca numarul de angajati creste, in loc sa scada. Aveam 1.148 de angajati, in urma restructurarii avem 870. In mod normal, la volumul de activitate pe care il avem, ar trebui sa ajungem la 600", a explicat Adamescu.
El a mai explicat ca societatea dispune acum de un nou sistem de salarizare si un program de eficientizare a platii daunelor.
Compania cauta acum un director general, de preferat din strainatate. Dan Adamescu este director general interimar al companiei pana la numirea unui nou sef. Conducerea a fost asigurata pana in septembrie de Dan Domnitanu, care a plecat insa din companie pentru desfasurarea unor proiecte personale.
"Vrem sa fim printre primele trei companii de asigurare in urmatorii doi ani. Pentru 2005, estimam o crestere pana la 60 milioane de euro a primelor brute subscrise, fata de 45-50 milioane de euro anul acesta", a mai spus Adamescu.
El mai detine, prin Nova Trade, controlul Unirea Shopping Center, compania de constructii Megaconstruct si o serie de imobile de birouri in Bucuresti.
Astra a avut afaceri de 1.126 mld.lei (27 milioane de euro) pe primele sase luni din acest an, in crestere cu 40% in lei fata de anul trecut. Compania a incheiat primele sase luni cu o cota de piata de 8% pe piata asigurarilor generale, fata de 6% pe tot anul trecut.
In alta ordine de idei, Camera Deputatilor a decis ieri sa scuteasca la plata o serie de penalitati de intirziere de orice fel aferente tuturor obligatiilor stipulate in contractul de privatizare a Astra, conform Mediafax. Scutirile sunt incluse in Ordonanta privind unele masuri pentru finalizarea privatizarii societatilor comerciale aflate in portofoliul APAPS (actual AVAS) si consolidarea unor privatizari.
"Este vorba de o serie de penalitati formale, cum cea, de exemplu, nascuta dintr-o clauza de mediu aflata in contractul de privatizare, de care noi nu stiam. Noi ne-am realizat integral obligatiile privind pretul de cumparare si de investitii", a spus Adamescu.
Alte societati care, potrivit votului deputatilor, vor mai beneficia de inlesniri la plata obligatiilor sint SC "Navol" SA Oltenita, SC I.C.P.P.A.M. SA Balotesti, S.C. "Biosin" SA Calafat, SC "U.C.M" Resita si SC "Rodipet"SA - Bucuresti. sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO