Prima pagina

Apple scade cu 11% la bursa pe fondul speculatiilor privind starea de sanatate a lui Steve Jobs

Apple scade cu 11% la bursa pe fondul speculatiilor privind starea de sanatate a lui Steve Jobs
22.07.2008, 12:48 12

Pretul actiunilor Apple, producatorul computerelor Macintosh si al telefoanelor iPhone, a scazut cu pana la 11% pe bursa din Frankfurt, dupa ce estimarile companiei pentru ultimul trimestru nu s-au incadrat in asteptarile analistilor si pe fondul speculatiilor privind starea de sanatate a directorului executiv Steve Jobs, scrie Bloomberg.
Jobs, in varsta de 53 de ani, a fondat Apple la sfarsitul anilor 1970 alaturi de Steve Wozniak. El a fost printre principalii oameni responsabili pentru succesul interfetelor grafice controlate de mouse.
In 2004, el a suferit o interventie chirurgicala reusita pentru tratarea unei forme de cancer la pancreas, insa, in cadrul conferintei sustinute in San Francisco luna trecuta au aparut din nou speculatii privind starea sa de sanatate. Oficialii companiei nu au dorit sa comenteze acest subiect, precizand ca este o problema personala a lui Jobs.
Cotatia tilturilor Apple s-a depreciat cu 11,92 euro pe bursa din Frankfurt, la 92,57 euro. De la inceputul acestui an, pretul actiunilor a scazut cu 16%.
Profitul net al companiei in T3 a fost de 1,07 mld. dolari (684 mil. euro), sau 1,19 dolari pe actiune, in crestere cu 31% fata de perioada similara a anului trecut. Veniturile au urcat cu 38%, totalizand 7,46 mld. dolari (4,77 mld. euro) si depasind estimarile analistilor.
Insa, previziunile companiei pentru trimestrul al patrulea nu s-au incadrat in asteptarile expertilor. Apple se asteapta la un profit de 1 dolar pe actiune, la venituri de 7,8 mld. dolari (4,90 mld. euro), comparativ cu cifrele de 1,24 dolari pe actiune, respectiv 8,3 mld. dolari venituri (5,21 mld. euro) propuse de analisti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO