Prima pagina

AVAB ramane incurcata cu Gelsor

30.11.2001, 00:00 19



Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB) nu a avut succes cu vanzarea pachetului rezidual de actiuni de 9,44% detinut la societatea de bokeraj Gelsor SA Bucuresti, deoarece nu s-a prezentat nimeni la licitatia programata miercuri.

AVAB va lua o decizie in ceea ce priveste acest pachet de actiuni cel tarziu la inceputul saptamanii viitoare, a spus pentru Ziarul Financiar seful Directiei de licitatie active si executare silita din cadrul Autoritatii, Nicolae Campeanu.

"Licitatia nu a avut loc din lipsa de licitatori. Consiliul Director va lua o decizie la inceputul saptamanii viitoare sau chiar sambata", a precizat Campeanu.

AVAB a oferit initial drept de preemtiune actualilor actionari ai Gelsor pentru cumpararea pachetului scos la vanzare, dar niciunul dintre acestia nu a dorit sa-si exercite acest drept. Autoritatea le-a scos ulterior la licitatie publica.

Pachetul de actiuni valoreaza peste 65 de miliarde lei, aproximativ doua milioane de dolari. AVAB a stabilit ca pretul de plecare a licitatiei sa fie de 5.880,50 lei per actiune pentru cele 11.056.636 actiuni pe care le detine la Gelsor.

AVAB a intrat in posesia acestui pachet prin preluarea, anul trecut, a unor titluri de participatie detinute de Banca Agricola la diverse firme, printre care si Gelsor.

Principalul actionar al Gelsor este Grupul Financiar Gelsor care a apartinut omului de afaceri Sorin Ovidiu Vantu. Acesta si-a vandut actiunile in 2000 avocatului Ion Chelaru, cu drept de rascumparare.

In 1999, in urma unei tranzactii, Banca Agricola a cumparat obligatiuni emise de Gelsor in valoare de 50 de miliarde de lei, care aveau si un cupon (dobanda) de 15 miliarde de lei. La scadenta, Banca Agricola si-a transformat obligatiunile in actiuni. In acest fel, banca a ajuns sa detina 12% din Gelsor.

In 2000, sub o alta conducere, banca a decis sa nu mai tina aceste actiuni in portofoliu, transferand pachetul la AVAB. Ulterior, la Gelsor a avut loc o majorare de capital unde AVAB nu a putut sa participe astfel incat cota sa in Gelsor a scazut la 9,44%.

Valoarea nominala a unei actiuni este de 1.000 lei, dar Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare poate vinde creditele sau titlurile pe care le detine si sub valoarea lor nominala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO