Prima pagina

Banii de la FMI domolesc deprecierea leului

12.06.2000, 00:00 12



Cursul leu/dolar va fi mult mai stabil in a doua parte a anului, cu un ritm de depreciere al leului mult mai redus, care va fi sustinut de intrarile de valuta asteptate dupa incheierea acordului cu FMI.

Rezerva valutara va depasi, in luna iunie, doua miliarde de dolari, ca urmare a eliberarii, astazi, de catre FMI, a transei aferente acordului stand-by, finantare la care se vor adauga sumele provenite de la Banca Mondiala si de la Uniunea Europeana. In total, se asteapta ca in urmatoarea perioada sa intre in tara aproape 560 milioane de dolari. In acest moment rezerva valutara este de 1,62 miliarde de dolari.

"Nivelul record pe care il vor atinge rezerva valutara si rezerva de aur de la BNR, la care se adauga deficitul extern extrem de redus, de doar 38 de milioane de dolari in primul trimestru al anului, precum si perspectiva majorarii intrarilor de capital, vor face posibila atenuarea substantiala a deprecierii leului", a declarat agentiei Mediafax premierul Mugur Isarescu.

De la inceputul anului si pana in prezent deprecierea leului in raport cu dolarul a fost de 14,36%, iar pentru perioada urmatoare specialistii pietei interbancare estimeaza o diminuare sensibila a ritmului de depreciere. Se preconizeaza ca deprecierea va fi intre 7-11% pana la sfarsitul anului, acest lucru depinzand insa de inflatie si de raportul de pe piata internationala dintre euro si dolar. Daca euro isi va reveni, BNR nu va mai sustine o crestere mai rapida a cursului leu/dolar.

"Rezerva valutara, mai mare acum, va permite bancii centrale sa intre in piata si sa controleze orice miscare. In mod cert, nu se vor mai face speculatii, iar ritmul de depreciere al leului in raport cu dolarul se va reduce", a afirmat Cristian Sporis, dealer la sucursala din Romania a Bancii Nationale a Greciei.

Stabilitatea pietei financiare care ar putea sa apara dupa acordul cu FMI va fi in masura sa linisteasca spiritele de pe piata bancara, unde prabusirile si scandalurile financiare au erodat substantial increderea populatiei in banci si in moneda nationala, deponentii punandu-si intrebari cu privire la siguranta economiilor lor.

Zvonurile lansate in ultima vreme in piata cu privire la instabilitatea unor banci, cum a fost si cazul BCR, a facut ca foarte multi deponenti, de la mai multe banci, sa ia cu asalt bancile si sa incerce sa-si recupereze banii. "Cand primesti un mesaj anonim nu trebuie sa-ti dau nici un sfat. Cine crede intr-o scrisoare anonima sau intr-un telefon anonim? Fiecare dintre noi stie ca asta nu este in regula", declara Anthony van der Heijden, presedintele Bancii Ion ?iriac. El a afirmat, in acest context, ca nu este normal sa se reactioneze la asa ceva. "Cand vrei sa afli ceva despre o banca, pur si simplu te duci la banca si intrebi. Suntem obligati sa explicam ce facem. Parerea mea este ca banii deponentilor sunt siguri in banci. Nu reactionati la zvonuri, asta intotdeauna da nastere la costuri ridicate", indeamna presedintele BCIT.

Mihai Bogza, viceguvernator la BNR si presedintele Fondului de Garantare a Depozitelor in sistemul bancar, a tinut sa precizeze ca toate depozitele detinute la bancile comerciale din Romania sunt acoperite de Fondul de Garantare, in limita a 54,3 milioane de lei.

El a adaugat ca depunatorul decide ce face cu banii lui, insa cei care isi retrag banii inainte de termen pot pierde 20-30% din dobanda, pentru ca primesc doar dobanda la vedere, mult mai mica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO