Prima pagina

BCR isi lanseaza propria societate de asigurari

20.11.2001, 00:00 8



Piata romaneasca a asigurarilor va avea inca un jucator pana la sfarsitul anului - compania BCR Asigurari, sustinuta de liderul pietei bancare.

Anuntata inca de la jumatatea acestui an, BCR Asigurari va fi lansata in perioada imediat urmatoare, a declarat pentru Ziarul Financiar Cornel Cojocaru, purtatorul de cuvant al BCR. El a refuzat sa ofere detalii legate de capitalul social al societatii.

Banca Comerciala Romana mai detine participatii pe piata asigurarilor, printr-un pachet reprezentand 22% din actiunile Omniasig, "mostenit" de la defuncta Bancorex, si un altul de 20% din capitalul societatii de asigurare Asiban.

"Pozitiile de actionar al celor doua societati nu sunt antagoniste cu infiintarea BCR Asigurari", a declarat Cornel Cojocaru.

El spune ca piata asigurarilor este suficient de mare pentru a primi mai multi actori, iar limitarea riscului prin diversificarea expunerii face parte din directiile de baza ale managementului. In prezent, BCR accepta asigurari ale clientilor sai de la 13-14 societati de asigurare.

"Exista posibilitati de largire", mai spune Cojocaru. El a declarat ca BCR nu intentioneaza sa renunte la actiunile pe care le detine la Asiban si Omniasig, considerandu-le investitii bune.

In vara aparusera informatii potrivit carora BCR intentiona sa renunte la pachetul de actiuni detinut la Omniasig.

Piata asigurarilor devine din ce in ce mai tentanta pentru banci. In acelasi timp, multor societati de asigurare le-ar prinde bine accesul la retelele de sucursale bancare pentru distributia produselor.

Nu sunt neglijate nici produsele complexe, de tip bancassurance, care combina caracteristicile politelor de asigurare cu cele ale unor produse bancare.

Cert este ca legislatia nu le permite bancilor sa desfasoare pe cont propriu activitati de brokeraj in asigurari, cele mai facile solutii fiind parteneriatele cu societati de asigurare. Din acest an au inceput sa devina mai vizibile asemenea parteneriate.

Singurele produse de tip bancassurance existente in prezent pe piata apartin societatilor BRD si Commercial Union, respectiv ING Bank si Nderlanden.

In perioada urmatoare ar putea fi dezvoltate si altele, cel putin pe seama relatiilor de rudenie dintre societatea de asigurare UNITA si banca HVB Romania, de exemplu. ai societatea de asigurare romano-austriaca Sara Merkur negociaza cu mai multe banci incheierea de parteneriate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO