Prima pagina

Britanicii cred ca iesim din recesiune

28.08.2000, 00:00 12



Economia romaneasca va inregistra in acest an o rata de crestere de 1,5% si de trei-patru procente in urmatorii patru ani, cu conditia ca guvernul sa tina cheltuielile bugetare sub control si inflatia sa fie stapanita, estimeaza prestigiosul institut britanic de studii economice Economist Intelligence Unit (EIU).

Inflatia prevazuta pentru acest an este prevazuta la 45%, acest indicator urmand sa atinga circa 13% in 2004, insa doar in conditiile unei politici monetare restrictive.

Relansarea productiei industriale si a exporturilor va sustine refacerea economica in 2000 dupa trei ani de recesiune.

O redresare mai solida este practic imposibila din cauza constrangerilor asupra cheltuielilor bugetare si a necesitatii promovarii unor politici monetare restrictive care sa conduca la scaderea inflatiei. Rata anualizata a inflatiei va ramane la un nivel apropiat celui de anul trecut, respectiv 45%, urmand ca de-abia anul viitor sa scada la circa 31%.

EIU apreciaza ca cresterea preturilor pe piata mondiala a produselor energetice si a importurilor vor exercita presiuni din ce in ce mai mari asupra balantei de plati externe, care vor fi insa contrabalansate de o dinamica accelerata a exporturilor. Acestea ar putea aduce in acest an incasari de peste zece miliarde de dolari, respectiv aproape unsprezece miliarde in 2001.

EIU estimeaza pentru anul viitor continuarea reducerii treptate a dobanzilor si diversificarea instrumentelor financiare. De asemenea, pana in 2001 ar trebui sa fie finalizat procesul de privatizare a bancilor de stat.

Viitorul guvern va mosteni o situatie economica imbunatatita, insa va fi obligat sa continue dificilele reforme structurale pentru a asigura o crestere economica sustenabila pe termen mediu, se arata in studiul de tara realizat de EIU.

Analisti britanici considera ca previzibila victorie in alegeri a PDSR va avea implicatii relativ minore asupra politicii economice.

EIU nu crede ca un guvern PDSR-ist va bloca reformele economice deja initiate. In cel mai rau caz, EIU se asteapta la o incetinire a procesului de reforma si, implicit, a graficului aderarii la Uniunea Europeana, obiectiv care nu poate fi insa abandonat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO